Kenia

Amboseli National Park

Amboseli National Park beslaat ongeveer 390 vierkante kilometer in het zuiden van Kenia, dichtbij de grens met Tanzania. De naam Amboseli komt van het woord "empusel" wat in de taal van de lokale Maasai stam "zoutige stof" betekent. Wanneer u door Amboseli heen rijdt dan zult u zeker zien en voelen waarom de Maasai dit park zo genoemd hebben. 's Werelds hoogste alleenstaande berg 'de Kilimanjaro' heeft het park en de omgeving zijn unieke vorm gegeven. De "oude" vulkaan had periodes met uitbarstingen en heeft het gebied bedekt met stoffige vulkanische as. Vanaf de Kilimanjaro vloeit het smeltwater (afkomstig van de nog spaarzaam besneeuwde toppen) ondergronds naar het park. Waar het water aan de oppervlakte komt maakt de semi woestijn plaats voor een prachtig groen, moerassig landschap. De aanwezigheid van het water maakt Amboseli voor vele soorten wild een erg aangename leefomgeving.

Rond 1930 was het gebied populair bij jagers, fotografen en filmmakers. In 1974 heeft de regering van het nu onafhankelijke Kenia, Amboseli als Nationaal Park bestempeld. Hiermee werd het land exclusief voor het wild en toerisme. De Maasai, de oorspronkelijke bewoners van het land, werden buiten de parkgrenzen geplaatst. Op 28 september 2005 heeft de minister van toerisme en wildleven een officiële declaratie uit laten gaan waarin Amboseli National Park is omgezet naar Amboseli National Reserve. Het reservaat valt nu onder de hoede van de lokale Olkejuado County Council in plaats van onder het management van de Kenya Wildlife Service. Deze Council is gevormd uit een coalitie van de Maasai bevolking die al eeuwen in en rond Amboseli hun thuis hebben. Voor deze Amboseli Maasai is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan.

Amboseli heeft een olifantenpopulatie van rond de 1100 dieren en is één van de weinige populaties in Afrika die nauwelijks van stropers te lijden heeft. Cynthia Moss heeft een uitgebreide studie gemaakt van de olifanten in Amboseli en hierover is een boek geschreven: 'Elephant Memories'.
Het reservaat heeft een open landschap en hierdoor zijn dieren zoals leeuwen goed te spotten. De Afrikaanse buffels zijn in de afgelopen jaren in aantal toegenomen en u zult ze heerlijk badend en grazend in de moerassen tegenkomen. Ook zebra's' giraffen, impala's, antilopen en girafantilopen komen in grote aantallen in Amboseli voor.

Minder bekend, maar wel bijzonder is dat ook Amboseli een Grote Trek kent. Diverse kuddedieren, waar onder olifanten, trekken tussen Amboseli en Tarangire (Tanzania). Net als de migratie in de Masai Mara draait het allemaal om de regens en het vermijden van extreme droogte zoals in 2010 het geval was. Duizenden dieren stierven toen de hongerdood.

Het hele jaar door biedt dit park u een unieke blik op de wilde dieren van Afrika. Vanwege het vele water, is er ook een rijk vogelleven rond de moerassen. Tijdens de game drives komen vogellaars aan hun trekken. Amboseli wordt in veel van onze voorbeeldreizen bezocht.


Geselecteerde accommodaties in en rondom Amboseli:

Satao Elerai Camp, Een prachtige, luxe accommodatie, gelegen aan de voet van de Kilimanjaro en in de Amboseli Conservation. U overnacht in luxe safaritenten met uitzicht op Kili. Naast de gebruikelijke game drives, kunt u een nacht game-drives kamen, wandelen met Maasai, genieten van een sundowner en een authentiek Maasai dorp bezoeken.
Ol Tukai Lodge, prima top middenklasse lodge met 80 kamers centraal gelegen in het park. De bungalows zijn smaakvol ingericht en hebben alle uitzicht op de Kilimanjaro of over de Amboseli vlakte. Heerlijk zwembad en grote tuin, terras en bar.
Amboseli Serena Lodge, Uw kamer is een luxe versie van een Maasai huisje met kleurrijke decoratie. Deze wat grotere lodge (92 kamers) biedt een wonderschoon zicht op de Kilimanjaro. Zwembad. Vele faciliteiten.
Amboseli Sopa Lodge, sfeervolle middenklasse accommodatie net even buiten het nationale park. Alle Sopa Lodges mogen trots zijn op het goede eten, de ruime kamers en uitstekende service. Amboseli Sopa Lodge maakt al deze verwachtingen waar.
Tortilis Camp, luxe accommodatie op de rand van het nationale park. Dit eco-vriendelijke luxe tentenkamp biedt u de gelegenheid om in stijl te overnachten te midden van de prachtige natuur. Hier zal het u absoluut niet aan comfort en luxe ontbreken. Groenten uit eigen tuin. 
Amboseli Porini Camp, traditioneel authentiek safari kamp. Het kamp ligt diep verscholen in de bush, even buiten het nationale park. De grote safari tenten bieden u veel privacy. Porini heeft voor elke gast altijd een bijzondere safari belevenis in petto. 

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Reizen naar de zonsverduistering in Kenia nu in prijs verlaagd!
  • Keniaanse stranden behoren tot de top !