Kenia

Laikipia Plateau


Het oostelijke deel van de Rift Valley bekend als het Laikipia Plateau, is opgedeeld in een lappendeken van grote ranches. In de loop der jaren zijn deze boerderijen, met medewerking van de eigenaren, omgezet in wildreservaten (game reserve). Een game reserve heeft meestal als uitgangspunt de bescherming van wilde dieren samen met een veilig rustig leefgebied. Deze ranches herbergen nu ook enkele van de meest exclusieve safari lodges in de meest afgelegen delen van Kenia. Met de oprichting van het Laikipia Wildlife Forum werd een enorm bolwerk voor de wilde dieren geboren. Het Forum hoopt dat Laikipia steeds meer zal worden gezien als Kenia’s meest exclusieve bestemming, vanwege het intieme karakter van de lodges, het belangrijke ecosysteem met de enorm grote populaties wilde dieren en het feit dat het plateau de woonplaats is van vele bedreigde diersoorten in Oost-Afrika.
Het gebied is heel schilderachtig met een vallei die plaats maakt voor dramatische beboste ravijnen en woest struikgewas. Het is beroemd geworden door Kuki Gallman die het boek schreef: “Ik droomde van Afrika” over haar leven in dit afgelegen deel van Afrika. Het is een onbekend gebied voor het massa toerisme, vanwege het exclusieve karakter van de accommodaties die meestal op particulier terrein gelegen zijn en u meer onthaald wordt als huisgast dan als een toerist.
Er zijn vele privé reservaten/ranches in Laikipia en we noemen u graag de bekendste:
Borana Ranch, Il N'gwesi Group Ranch, de Lekurruki Group Ranch, Sabuk Wilderness, Lewa Wilderness Conservancy, Loisaba Wilderness en Sosian Ranch

Lewa Wildlife Conservancy

Lewa was ooit een vee-ranch, waarna het is omgetoverd tot beschermd gebied voor de zwarte neushoorn, het is nu het hoofdkantoor voor de non-profit Lewa Wildlife Conservancy. Deze organisatie heeft een wereldwijde reputatie voor de kunde van het bereiken van resultaat in natuurbescherming, ook buiten de eigen grenzen. De Craig / Douglas familie kwam voor het eerst naar Lewa Downs in 1922 en beheerden het voor meer dan 50 jaar als een ranch. In tegenstelling tot vele andere ranchers in het gebied hebben ze altijd veel waarde gehecht aan de wilde dieren die de grond deelden met het vee, zij ontwikkelden toerisme als een extra activiteit. Gelegen aan de noordelijke hellingen van Mount Kenya met een gebied van 45.000 hectare zet de Lewa Wildlife Conservancy zich in voor het behoud van wilde dieren en planten en verschillende leefgebieden. De savanne graslanden bieden fantastische mogelijkheden voor het zien van het wild, zoals bedreigde diersoorten (neushoorn, Grevys zebra en Sitatunga). Voor de safari ervaring kunt u hier uitstekend terecht. U heeft het rijk bijna voor u alleen en er zijn vele leuke activiteiten te ondernemen, zoals wandelingen, paardrijden, kameeltochten en nog veel meer.

Ol Pejeta Conservancy (Sweetwaters)

Dit is een 90.000 hectare Wildlife Conservancy gelegen tussen het heuvellandschap van de Aberdares en de prachtig besneeuwde Mount Kenya. Ol Pejeta Conservancy biedt een verbazingwekkende verscheidenheid aan dieren, met inbegrip van de niet-inheemse chimpansee en de Big Five (zwarte en witte neushoorn, luipaard, olifant, buffel en leeuw). De combinatie van het fantastische wild en prachtige uitzicht over de open vlaktes van Ol Pejeta staat garant voor een onvergetelijke safari ervaring. In 1988 is het Sweetwaters Game Reserve geopend door één van de vroegere eigenaren van Ol Pejeta, Lonrho Afrika. De voornaamste drijfveer voor het beschermen van dit gebied was de creatie van een toevluchtsoord voor de bedreigde zwarte neushoorn. In 2004 is het reservaat gekocht door Fauna en Flora International, een Britse natuurorganisatie. Het Sweetwaters Game Reserve heeft het gehele ecosysteem nu uitgebreid en behoort tot het “Ol Pejeta Conservancy”, de grootste sanctuary voor zwarte neushoorns in Oost-Afrika. Een speciale aanrader is een bezoek aan de Sweetwaters Chimpansee Sanctuary, het thuis voor meer dan 40 chimpansees. Het enige doel van deze opvangplaats is het verschaffen van een veilige en permanente opvang voor de chimpansees. Een safari in dit park is ook als afsluiting opgenomen in onze reis naar de Meren van Rift Vallei.

Noordelijke rand van het Laikipia plateau

Een afgelegen landschap bewoond door wilde dieren en de volkeren van lang geleden, ongestoord en levend met het ritme van de natuur. In het uitgestrekte land met ongerepte natuur, waar olifanten vrij rondlopen hoort u in de stilte van de nacht het woeste gebrul van een leeuw. In dit gebied kunt u meer te weten komen over de uitdagingen van de veeteelt in deze barre en ongetemde wildernis door deel te nemen aan veehouderij (ranching) activiteiten op verschillende ranches. Het is een gebied dat helaas nog veel te weinig door reizigers die naar Kenia komen wordt bezocht.

Matthews Mountain Range

De Matthews Mountain Range is gelegen in Noord Kenia en is een van de wildste gebieden in het land. De enige permanente rivier in de regio, de Ewaso Ng'iro, heeft diepe kloven in de bergen gesneden. De rivier wordt gevoed door bergstroompjes, waar inheemse bloeiende struiken en prehistorische palmvarens groeien en bloeien. Er zijn dichte bossen, rotsen en mooie open vlaktes. De bergen zijn een bolwerk voor veel soorten dieren. Kuddes van gazelle, Oryx, struisvogels, en Grevy’s zebra delen de weidegronden met het Samburu vee. Olifanten zijn er in grote aantallen, terwijl leeuw, luipaard, Greater koedoe, waterbok, buffels en zelfs wilde honden behoren tot de andere soorten die u hier kunt tegenkomen te samen met meer dan 200 vogelsoorten. Het bergketen en milieu worden bewaard voor toekomstige generaties Samburu, het dierenleven en de bezoekers. De Samburu zelf hebben grote voordelen van de gasten die in het gebied verblijven, door middel van de conservation Fee, welke rechtstreeks naar de gemeenschap voor de ontwikkeling van het onderwijs en gezondheidszorg gaat

Geselecteerde accommodaties op het Laikipia Plateau:

Wilderness Trails, traditionele familie lodge in Lewa Downs. Thuis van de Craig familie en een verblijf hier geeft een huiselijk sfeer omgeven van het pure Kenia safari gevoel.
Lewa Safari Camp, exclusief en luxe tentenkamp in Lewa Downs. Hier vindt u 12 ruime tenten welke echt van alle gemakken zijn voorzien. Het kamp is gelegen op een wonderschone locatie met uitzicht op Mount Kenya en de graslanden.
Sweetwaters Tented Camp, groot tentenkamp van Serena in Ol Pejeta. De 38 tenten bieden een mooi uitzicht op de waterplaats bij het kamp en in het restaurant kunt u uitstekend dineren. Ook hier staat het Serena gevoel hoog in het vaandel. Met uitzicht op Mount Kenya en vlakbij uniek Chimpansee Weeshuis.
Porini Rhino Camp, weer een fantastisch kamp van Porini en nu in Ol Pejeta. Porini geeft elke gast een speciale ervaring met de wildernis. Zij combineren een heerlijk aangenaam verblijf, zonder pracht en praal, met optimaal genieten van de wilde dieren van Afrika.
Kicheche Laikipia Camp, kleinschalig kamp in Ol Pejeta. U overnacht in klassiek koloniale stijl in een afgelegen gebied. Hier kunt u gaan leeuwen tracken, een wandeling maken en ook traditioneel op safari gaan met voertuigen.
Ol Malo, huiselijk safari lodge aan de rand van het Laikipia Plateau. Coin en Rocky heten iedereen welkom die gek is op natuur, gezelligheid, lekker eten en Kenia. Wanneer u hier een keer bent geweest dan gaat u absoluut terug voor een tweede bezoek.
Loisaba Wilderness, luxe overnachten onder de Keniaanse hemel in uw 'starbed'. Deze luxe safari lodge geeft vitamine aan body, mind & soul, om in hun eigen woorden te blijven.
Sarara, kleinschalige luxe tentenkamp in Namunyak Wildlife Conservancy. Hier maakt u kennis met de Samburu en de verlatenheid van het noorden van Kenia. Sarara is onderdeel van een uitstekend werkend project om de Samburu een beter leven te geven.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Reizen naar de zonsverduistering in Kenia nu in prijs verlaagd!
  • Keniaanse stranden behoren tot de top !