Kenia

Lake Bogoria, Lake Baringo, Lake Turkana

Kenia kent een groot aantal meren, welke voornamelijk door de Great Rift gevormd zijn. Graag willen we over een paar bekende meren iets meer vertellen.

Lake Turkana

Lake Turkana (voorheen Lake Rudolf) is het grootste en het meest noordelijke van de Rift Valley meren, met zijn noordelijke kust grenzend aan Ethiopië. “De Jade Sea”, zo genoemd vanwege zijn opmerkelijke kleur die contrasteert met de harde omgeving van paars en zwart vulkanisch gesteente, is ongetwijfeld het minst gastvrije, maar meest fascinerende van alle meren in Kenia. Hoewel de zoogdieren hier niet goed vertegenwoordigd zijn, is het meer een belangrijke plaats voor het noordelijke verkeer van Europese migrerende vogels. Het Central Island National Park is toegankelijk vanaf de Ferguson’s Golf en is een broedgebied voor de grote kolonies van watervogels en krokodillen. Lake Turkana, waar mensen en dieren strijden om te overleven, is in feite de “bakermat van de mensheid” zelf. De fossielrijke regio bij Koobi Fora in het Sibiloi National Park, gelegen op de noordoostelijke kust, heeft veel fascinerende aanwijzingen prijsgegeven over de oorsprong van de mens en zijn voorgangers daterend tot bijna twee miljoen jaar geleden. In november 2013 is er nabij Lake Turkana een unieke zonsverduistering. Africa Miracles organiseert hiertoe een speciale reis.

Lake Baringo en Lake Bogoria

Het zoetwatermeer Lake Baringo ligt in de Rift Valley op ongeveer 125 km ten noorden van Nakuru. Het is een rustige plek van ongekende schoonheid en de thuis van de Njemps stam, de kleinere neef van de Maasai stam. Zij hebben afgezien van hun nomadische manier van leven, en vissen nu in kwetsbare rieten boten op het meer. De andere volkeren in de buurt van het meer zijn de Tugen en de Pokot. Er is zeer weinig landbouw als gevolg van de lange hete droge seizoenen, gevolgd door de gebruikelijk hevige regenval in mei, en de meeste inwoners leven van veeteelt van geiten, schapen en runderen aangevuld met de visserij op catfish en tilapia en de oogst van wilde vruchten en bessen. Baringo is een paradijs voor vogelaars; haar twee belangrijkste attracties zijn het Gibraltar eiland, met zijn broedgebied van een grote kolonie van Goliath reigers, en het plateau aan de westelijke kant van het meer, die het thuis vormen van de Verreaux's Eagle. Wandelingen langs de rand van het meer en op de eilanden bieden de kans om de overvloedige aantallen vogels van dichtbij te zien. Met een boottocht op de rivier de Molo krijgt u de mogelijkheid om krokodillen en nijlpaarden te zien.U kunt ook mountainbikes huren (€ 12,- per uur) of een begeleide wandeling maken (€ 22,- per persoon). Rond Ol Kwoka Island kunt u een boottocht maken (€ 52,- per persoon). Africa Miracles regelt deze excursies voor u als extra onderdeel van uw reis.
Verborgen in de heuvels ligt op 50 km ten zuiden van Lake Baringo ligt het formidabele Lake Bogoria, het slanke strak blauwe water ligt tussen de torenhoge rotsen van het Laikipia Plateau. Warmwater geisers zijn te vinden op de westelijke kustlijn en leveren het bewijs van de vulkanische achtergrond van het gebied. Op het midden van de dag kan de warmte verstikkend zijn, maar er is altijd een wonderbaarlijk koele schuilplaats te vinden onder een Fig Tree en een heldere stroom van vers water helpt mee aan de ambiance van een oase. Lake Bogoria is vooral bekend voor de kans op het zien van de grotere koedoe welke voornamelijk langs de oostelijke kust leven. Ook bij Lake Bogoria kunt u op de fiets, mountainbikehuur vanaf (€ 12,- per uur). Zowel naar de geysers als rondom het meer zijn begeleide excursies (€ 25,- per persoon).
In onze reis naar de Meren van Rift Vallei brengt u een uitgebreid bezoek aan zowel Lake Baringo als Lake Bogoria.

Lake Victoria

Het op één na grootste zoetwatermeer in de wereld, het Victoriameer domineert de ruimte met zijn 70.000 km2 oppervlakte en is de mysterieuze bron van de Nijl. Het gebied is ideaal voor ornithologische observatiestations omdat het meer een grote verscheidenheid van watervogels trekt. Met zijn enorme omvang is het duistere meer erg ondiep - slechts 100 meter op haar diepste punt. De reus grenst aan drie Afrikaanse landen - Kenia, Tanzania en Oeganda. Reizen tussen deze landen via het meer is, helaas, een luxe van het verleden. Het is belangrijk op te merken dat het Victoriameer is bezaaid met bilharzia en helaas voor mensen die graag zwemmen hierdoor te riskant is. Het bekken is het thuis van de Luo mensen. Dit uit Soedan afkomstige volk nam hun intrek in het gebied in de 15de eeuw en zijn nu Kenia's derde grootste etnische groep. Omgeven door het water van Lake Victoria en schaduwrijk door reusachtige vijgenbomen ligt de vergeten wereld van Mfangano Island, in een oase van rust. Het eiland is een ideaal toevluchtsoord om uit de drukte te ontsnappen van het moderne leven. Enorme rotsblokken langs de waterkant zijn een perfecte basis voor aalscholvers of grote monitor hagedissen die genieten van het zonnetje. Een andere prachtige locatie en al jaren eerder ontdekt door vele trekvogels is Rusinga Island, met duidelijk heel veel van de kenmerken van Mfangano Island.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Reizen naar de zonsverduistering in Kenia nu in prijs verlaagd!
  • Keniaanse stranden behoren tot de top !