Kenia

Masai Mara Game Reserve

De Masai Mara is voor vele mensen een van Kenia's mooiste natuurreservaten. Hier grazen de grote kuddes van de machtige olifant, zebra en wildebeest in het grasland met af en toe een glimp van een solitaire neushoorn. Thomson- en Grant-gazelle, topi, eland en vele andere dieren vormen een rijke keuze als voedsel voor de dominerende roofdieren. Zowel leeuw, luipaard als cheetah jagen in deze unieke wildernis. In de Mara Rivier komen nijlpaarden omhoog bij het horen van het geronk van een auto om even later te sputteren en te grommen van ongenoegen. De op het eerste gezicht slaperige krokodillen liggen te zonnebaden op de oevers, met een open bek, subtiel wachtend op een onvoorzichtige lekkernij om met een bliksemse snelheid toe te slaan. Al deze pracht van de natuur is het hele jaar door te vinden in het Masai Mara Game Reserve, met als hoogtepunt de migratie in augustus/september.

De Masai Mara is uitzonderlijk rijk aan Afrikaanse wilde dieren en een dierkundig paradijs, zowel door de hoeveelheid als variëteit. De open vlakte, savanne en bossen zijn de basis voor een breed scala aan leven, in het bijzonder zoogdieren: van grote katten tot antilopen, van olifanten tot nijlpaarden. Verder is een aantal bedreigde diersoorten, zoals de zwarte neushoorn, de cheetah te zien en sinds kort wordt ook de wilde hond gespot. De Masai Mara National Reserve, met zijn collectie van graseters en roofdieren, is een van de weinige plekken op aarde waar de “Big Five” kan worden gevonden. De zinsnede “Big Five” is oorspronkelijk door mensen bedacht die jagen als een spel zagen en verwijst naar de meest gewilde en gevaarlijke dieren om te doden. De leden kozen deze dieren vanwege de moeilijkheid van het jagen en niet vanwege hun omvang. Gelukkig is de jacht verboden in het reservaat, echter de term “Big Five” is nog steeds van toepassing op dezelfde vijf dieren: leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard.

De Maasai

De pastorale nomadenstam, voorheen gevreesd vanwege hun krijgers houding, wonen al lang in het Masai Mara land en omgeving. Toen chef Lenana in 1911 een overeenkomst ondertekende met de koloniale overheid, aanvaardde hij de verkoop van de Maasai gebieden en verhuisden vele Maasai naar het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania, omwille van de stedelijke ontwikkeling van Nairobi. In de 19de eeuw kwam een oude profetie van de Maasai uit en velen vonden de dood door een epidemie veroorzaakt door de blanken. Hierdoor werden hun aantallen drastisch verminderd en het gebied van de Mara was verlaten.
Toen het reservaat in 1961 werd ingehuldigd, werd dit gedaan voor de bescherming van de dieren in dit verlaten en woeste land. Het wild was inmiddels bijna uitgestorven door het jagen en moorden door de blanke overheersers. De bescherming van dit gebied was één van de factoren die bijdroeg aan de toestroom van de Maasai terug naar hun oorspronkelijke grondgebied.
De Maasai leven nu tezamen met wilde dieren, toeristen en hun vee in een gebied dat door vele natuurorganisaties goed in de gaten wordt gehouden. In tijden van overvloed is alles goed en kan er veel, maar wanneer het er even iets minder goed gaat dan komen de oude problemen weer aan de oppervlakte. Er worden nu convenanten gesloten waardoor de Masai ook meeprofiteren van de inkomsten uit toerisme en gecompenseerd worden voor de beperkingen in hun bestaan. Rond het Nationaal Park liggen diverse privé-parken die inmiddels ook onderdeel vormen van de Mara Conservancy en waar lodges en tented camps zijn verrezen.

De Masai Mara wordt niet, zoals veel andere nationale parken, beheerd door Kenya Wildlife Service, maar door de lokale autoriteiten, te weten de districtsraden. Het probleem lijkt te beginnen met de administratieve verdeling, gedefinieerd door de Mara-rivier. De Oost-sector behoort tot het Narok district en in de westelijke kant ligt het Transmara District. Dit detail, op het eerste gezicht niet belangrijk, is toch iets om in gedachten te houden. De parktarieven die worden betaald bij de ingang (en welke altijd al inclusief zijn in onze reizen) zijn voor het district waar de bezoeker naar binnengaat. De districten zijn overigens dusdanig groot dat dit normaal gesproken niet van toepassing is, maar als u een totaal ander gebied in de Masai Mara wil zien dan zal er nogmaals entree betaald moeten worden.


Geselecteerde accommodaties in het Masai Mara gebied:

Middenklasse niveau (brons)
Sarova Mara Game Camp, groot tentenkamp met vele faciliteiten. Er zijn 73 tenten voorzien van een goed bed en met eigen badkamer. In het centrale gedeelte vindt u een restaurant en een bar met een grote openhaard in het middendeel. Hier wordt in de avond door de Maasai opgetreden. Er is een zwembad.
Camp Fig Tree, accommodatie met 38 eenvoudig ingerichte tenten, 22 chalets en 10 luxe Ngaboli tenten. De ligging is heel centraal aan de Talek River, even buiten het Nationaal Park en biedt via de brug een perfect uitgangspunt voor game-drives in de Masai Mara.
Masai Mara Sopa Lodge, echte Sopa kwaliteit en prijs. In totaal zijn hier 200 bedden, verdeeld over 88 kamers en 12 suites. Elke kamer heeft 24 uur elektriciteit, een ruime veranda met uitzicht over de vallei. De lodge ligt in het Park.

Luxe middenklasse niveau (zilver)
Karen Blixen Camp, een super mooi kamp gelegen aan de Mara rivier in de Oloisuk concessie, waardoor ook game walsk mogelijk zijn. U overnacht in een van de 22 ruime luxe tenten met gegarandeerde rust en privacy. Naast de game-drives kunt u hier heerlijk relaxen en zonnen aan het zwembad of genieten van een top massage.
Porini Camps, twee traditionele en sfeervolle safari kampen. Beide accommodaties zijn gelegen in private game-reserves en bieden u de leuke extra’s van hikings, safari’s in open landrovers en interessante ontmoetingen met lokale mensen.
Governors´ Camp, een verzameling van dichtbij elkaar gelegen prachtige kampen in de Masai Mara met elk een traditioneel karakter. Governors’ Camp is het grotere moeder kamp, Little Governors’ Camp het kleine charmante zusje en Il Moran Camp het meest luxe kamp. Voor families en groepen is Private Camp exclusief te reserveren. Governor's ligt dichtbij de oversteekpunten in Mara rivier. U kunt er ook unieke ballonvaarten maken in de vroge ochtend.
Tipilikwani Camp, fantastisch gelegen luxe, authentiek tentenkamp. Hier vindt u 20 luxe tenten welke allemaal zeer sfeervol zijn ingericht. Vanuit het restaurant, met een uitstekende kok, heeft u een uniek uitzicht over de Talek Rivier.
Kicheche, met 3 verschillende meer dan comfortabel uitgevoerde, kleine tentenkampen in de Mara Conservancy. Met mogelijkheid voor game drives, game walks en unieke fly-camps waarbij u enkele nachten buiten het kamp midden in de bush kampeert. Een unieke bush-experience!

Top niveau (goud)
Sanctuary Olonana, gerenommeerd zeer luxe tentenkamp. Gelegen aan de voet van de Siria Escarpment op een stukje privé land biedt Olonana een exclusieve safari beleving. Het kamp is klein en luxe, met daarbij een grote focus op de juiste combinatie tussen het natuurbehoud en toerisme. De 14 canvas tenten staan langs de Mara rivier.
Richards Camp, luxe tentenkamp met lange traditie in de Masai Mara. Hier krijgen gasten de unieke kans op de échte Afrika belevenis; dagen van spectaculaire game-drives, avonden bij het kampvuur met een heerlijke cocktail en heerlijk eten onder de Afrikaanse sterrenhemel. Slechts 6 safaritenten, waarbij de eigenaar tevens de manager van het kamp is.
Elephant Pepper Camp, exclusief en afgelegen luxe tentenkamp. Hier zult u zich nooit vervelen met de ruime keuze uit activiteiten als dag & avond game-drives in open jeeps, spannende ontmoetingen, ontbijten, lunchen en dineren in de bush en avontuurlijke hikings. Schitterend uitzicht op de vlakte vanuit elke van de 9 tenten. Pure eco bestemming.
Ol Seki Mara Camp, uitzicht, uitzicht en uitzicht dat zijn de kernwoorden. Het hele kamp draait om het wonderschone uitzicht over de Masai Mara, dag en nacht is hier absoluut wat te zien. U overnacht in een “tent” welke zijn weerga niet kent, hier wordt u helemaal in de watten gelegd en blijft er weinig te wensen over.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Reizen naar de zonsverduistering in Kenia nu in prijs verlaagd!
  • Keniaanse stranden behoren tot de top !