Kenia

Mount Kenya & Aberdare

Aberdare National Park

Het gebergte in het Aberdare National Park heeft sinds kort een andere naam, namelijk Nyandarua, maar de oude naam blijft toch stand houden. Het park is gelegen in de Aberdare Mountains en is een uniek ecosysteem in Kenia. Deze bergenketen is volgens de traditionele Kikuyu cultuur één van de thuishavens van de god Ngai. De bergen en spitsen (die tot maar liefst 4000 meter hoogte gaan) zorgen in Aberdare voor prachtige V-vormige valleien met rivieren waardoor het water zich soms langs prachtige watervallen door het land sleept. Tussen de toppen van twee hoge bergen ligt een gebied van hoogvenen, een licht hellend landschap met gras en stukken boomheide. Mist en regelmatige koude periodes zijn een verbazingwekkend fenomeen in een Afrikaans land als Kenia, en worden vaak niet verwacht. De flora en fauna van Aberdare zijn rijk en gevarieerd, met ijskoude meertjes rijk aan forellen en glooiende hellingen waar onder andere olifanten hun thuis hebben.
Het spotten van “game” (wilde dieren) is spannend en een uitdaging: leeuwen, luipaarden, bavianen, zwarte en witte Colobus apen en Sykes zijn volop aanwezig. Bijzondere waarnemingen zijn ook die van de Golden Cat. Voor vogelaars biedt het park een unieke gelegenheid door de ongelooflijke variatie aan vogels. Er zijn meer dan 250 soorten genoteerd, waaronder Jackson's Francolin, sperwer, Afrikaanse havik, arenden, sunbirds en plovers. Olifanten, Afrikaanse Buffels en het reuzen-boszwijn struinen in de droge maanden door de bamboezone en regenwoud. Zodra de eerste regens zich aandoen trekken ze naar de hoogvenen op het plateau en naar de lagere delen van Treetops Salient. De bossen zijn aan één kant helemaal met een hekwerk omgeven voor de bescherming van de lokale boeren tegen de dierlijke razzia’s en aan de andere kant tegen de stropers en houthakkers. Hiermee is direct een neushoorn- en bosheiligdom gecreëerd. In Aberdare vindt u dan ook Kenia's bedreigde inheemse zwarte neushoorn. De Rhino Ark Trust fondsenwerving organiseert evenementen om het geld voor het onderhoud en bouw van dit hek te financieren.
Een ander dier dat in Aberdare voorkomt en helaas niet meer in veel andere plaatsen is de Bongo. Dit is een antiloop soort die meestal ’s nachts actief is, maar heel soms ook overdag te zien is. De dieren leven meestal in paren of families en in de periode na het kalven kunnen de groepen uitgroeien tot wel 35 dieren. Het spotten van de bongo’s is een moeilijke taak, omdat deze antilopen meestal diep in het bos vertoeven, vooral tijdens de uren met zonlicht. Wanneer u met wat geluk een Bongo kunt spotten zult u als eerste de witte strepen op de heldere bruine vacht opvallen.

Mount Kenya (National Park)

Kenia's hoogste berg (5199 meter) met zijn besneeuwde bergtoppen is een schril contrast met de droge graslanden rondom. Even intrigerend is het feit dat het grootste deel van deze kolossale reus op de evenaar gelegen is. Het wordt algemeen aangehouden als 's werelds meest perfecte model van een equatoriale berg. De Twin Peaks Batian en Nelion stijgen boven Mount Kenia Nationaal Park uit en het park is één van 's werelds hoogste parken. Het onderste gedeelte wordt gevormd door Mount Kenya Forest Reserve en bevat het grootste aantal soorten inheemse bomen van Kenia. In de hoge valleien gedijen gigantische aantallen spectaculaire bergplanten – zelfs enkele grote mutaties van hun alpine neven. Nog een stapje hoger, net onder de gletsjers en sneeuw, domineert heide delen van het landschap. Het wild dat op de hogere delen leeft omvat de rock hyrax, de bongo, endemische molratten en soms de eland en de zebra. Verder naar beneden variëren de dieren van witstaart mangoest en de colobus apen tot de zwarte neushoorn en de leeuw. Er is een fascinerende tentoonstelling van bos en heide vogels - endemisch groene ibis, zeldzame Abessijns ransuil, Hartlaub's Toerako's en een verscheidenheid aan prachtige sunbirds, om er maar een paar te noemen. De derde hoogste top Lenana (4985 m) kan worden beklommen tijdens het droge seizoen, van januari tot begin maart en juli tot begin oktober. Op safari gaan in Mount Kenya National Park is met de auto minder interessant vanwege de dikke bebossing. U kunt vanuit de Serena Lodge wel deelnemen aan korte wandelingen.

Mount Kenya beklimmen

Mount Kenya is de op één na hoogste piek in Afrika en staat ten onrechte enigszins in de schaduw van de grotere berg Kilimanjaro in het buurland Tanzania. De Kilimanjaro wordt door velen beklommen via de verschillende niet-technische trekking routes en is hierdoor bekender en populairder. Mount Kenya biedt nog meer; een schat aan uitstekende en veelzijdige mogelijkheden voor klimmingen en hikings op zowel rots, sneeuw en ijs en wordt vaak gezien als een grotere uitdaging dan de zogenaamde Kili klim. Mount Kenya is een brede, grotendeels symmetrische vulkanische kegel met een diameter van ongeveer 120km en werd gevormd tussen de 2,6 en 3,1 miljoen jaar geleden. Het is mogelijk dat de oorspronkelijke vulkaan meer dan 7000m hoog was, meer dan 2000 meter hoger dan vandaag de dag. De belangrijkste pieken op de berg, Batian 5199m en Nelion 5188m, zijn slechts toegankelijk voor technische bergbeklimmers, terwijl Lenana 4985m ook toegankelijk is voor hikers.
De Lenana route wordt door onze klanten het meest gebruikt. Door weersomstandigheden, de conditie van de deelnemers of andere onvoorziene factoren wordt er soms afgeweken van de vaste route. De hikings op Mount Kenya mogen nooit onderschat worden, het is hard werken en het is misschien wel de zwaarste tocht die u ooit gaat maken. U zult het zeker af en toe koud hebben, en u kunt drijfnat worden door de regen en/of sneeuw. Bij grotere hoogtes krijgen veel klimmers last van hoofdpijn en worden zelfs ziek. U zult spieren ontdekken waarvan u niet wist dat u ze had, omdat ze branden en gillen om rust. Maar geen nood: dit is heel normaal op een berg als Mount Kenya. Bedenk dat de meeste anderen zich op dezelfde manier voelen, en vaak nog erger. Uiteindelijk gaat het gevoel over en heeft u de voldoening van het behalen van de top. Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat u de tijd neemt en u voor vertrek goed voorbereid. Wij adviseren dan ook eerst een paar dagen in de omgeving van de berg te vertoeven, misschien beginnen met een leuke safari, en niet vanuit het vliegtuig de berg op te gaan.
Africa Miracles heeft nu een reis samengesteld voor bergwandelaars, waarbij u Mount Kenya gaat bedwingen via de Sirimon-Naromuro route naar Lenana.

Geselecteerde accommodaties in en rondom Aberdare en Mount Kenya:

Treetops Lodge, historische lodge in Aberdare National Park. Deze op een boomhut lijkende lodge biedt u een unieke ervaring. De boomhut is zo gebouwd dat de dieren er rondom kunnen lopen, maar ook onderdoor, hierdoor heeft u een perfect zicht op de dieren.
Outspan, middenklasse hotel in Nyeri. Dit hotel biedt reizigers die graag in de omgeving van Mount Kenya en Aberdare een paar dagen willen spenderen een ideale uitvalbasis.
Serena Mountain Lodge, boomhut-achtige safari lodge in Mount Kenya National Park. Deze sfeervolle safari lodge doet een beetje aan als een gigantische blokhut met daarbij de herkenbare Serena entourage. Goed uitgangspunt voor beklimmingen van Mount Kenya.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Reizen naar de zonsverduistering in Kenia nu in prijs verlaagd!
  • Keniaanse stranden behoren tot de top !