Kenia

Samburu en Shaba

Samburu National Reserve

Het Samburu National Reserve ligt 325 km ten noorden van Nairobi in de hete en droge uiteinden van het uitgestrekte noorden van Kenia. Het reservaat ligt in het land van de kleurrijke Samburu mensen, nauwe verwanten van de Maasai. Het Samburu Reservaat herbergt een aantal zeer bijzondere diersoorten die in het wild bijna niet meer voorkomen, zoals de Grevy zebra, de reticulated giraf, de Somaliëstruisvogel en de Beisa Oryx. Samburu heeft een dramatisch landschap en is voor het grootste deel van het jaar prooi aan de hitte van de zon. Heerlijke verkoeling voor de mensen en dieren van het gebied komt van de Ewaso Ngiro Rivier die enkele honderden kilometers naar het westen ontstaat in de Aberdares en die verdwijnt in de uitsparingen van het Lorian Moeras in Shaba. De rivier is op zijn mooist in het reservaat, breed en traag stromend met een grote populatie krokodillen die te zien zijn op de zandbanken, genietend van het zonnetje en wachtend op hun prooi. In het lagere deel van de rivier zijn permanente poelen ontstaan door een zijrivier van de Ewaso Ngiro en is een paradijs voor nijlpaarden. De rivier is omgeven door gigantische acacia's, vijgen- en doumpalmen die verkoelende schaduw geven aan de dieren die bij de rivier komen drinken. Olifanten struinen over de schrale heuvels en maken paden door het kreupelhout waar af en toe de bijzondere woestijn roos bloeit in deze uitdagende en harde omgeving. De olifanten zoeken comfort in de ondiepe wateren van de rivier en van tijd tot tijd kan een bezoeker de dieren zien drinken en zwemmen en meegenieten van het plezier van de olifanten. Bijzonder is ook de gerenuk, de langnek impala die staande op zijn achterpoten blaadjes van de bomen peuzelt. Samburu is een reservaat en géén nationaal park en dat biedt voor de bezoeker perspectief. U mag namelijk, onder begeleiding, de auto verlaten en deelnemen aan georganiseerde wandelingen.

Buffalo Springs National Reserve

Buffalo Springs National Reserve is gescheiden van het Samburu Reservaat door de rivier; minder heuvelachtig en minder dicht begroeid als zijn buurland maar net zo aantrekkelijk voor een lange game-drive. Het reservaat dankt haar naam aan een oase van helder kristalwater aan het westelijke uiteinde van het gebied. Naast de dieren die ook in Samburu gevonden kunnen worden is de "common" zebra die samen met zijn grotere neef de "grevy" zebra het land doorkruist een echte bezienswaardigheid. Een onverklaarbaar verschijnsel is waarom de "common" zebra niet aan noordzijde van de rivier gevonden kan worden. Ook het vogelleven is hier zeer productief met de Somalische struisvogels die de vlaktes domineren. Groter dan zijn familielid, de zuidelijke Maasai struisvogel, is het dier gemakkelijk te onderscheiden door zijn indigokleurige benen en nek. De volgende echt grote vogel is de Kori Bustard, die een meter hoog is. Zijn gedrag is onvoorspelbaar, soms zetten ze het direct op een lopen bij het eerste teken van gevaar en op andere moment tonen ze geen enkele angst ten opzichte van de mens.

Shaba National Reserve

De twee eerder genoemde reservaten vormen samen met het Shaba reservaat, een trio van uitzonderlijke en attractieve natuurlandschappen. U kunt duidelijk de verschillen zien en het is fantastisch dit deel van Kenia te kunnen bezoeken. Shaba heeft een bijzondere plaats in de geschiedenis van wildconservatie in Kenia, omdat hier de auteur Joy Adamson werd vermoord in 1980. Haar boek over de terugkeer naar het wild van de tamme luipaard bleef hierdoor tot grote spijt onvoltooid. Het reservaat ontleent zijn naam aan een enorme kegel van vulkanisch gesteente die de regio domineert. Het is het bewijs van de intensiteit van de vulkanische achtergrond en wanneer u het park binnengaat valt direct de formidabele lavastroom op. De noordelijke grens van Shaba wordt gemarkeerd door de brede, meanderende beweging van de Ewaso Ngiro op weg naar Chanler's Falls met als eindbestemming de Lorian Swamps. De hoge palmen die duidelijk de loop van de rivier volgen zijn in stille tegenstelling tot de ruige en dorre stukken die een groot deel van het zicht van het unieke landschap bepalen. Veel kleine heuvels rijzen uit het landschap op en met vier bronnen is Shaba beter van water voorzien dan zijn buren. Zware stortregens tijdens de regenseizoenmaanden kunnen de reeds ruwe wegen bijna onbegaanbaar maken en in die periodes kunnen uitsluitend 4WD jeeps het park doorkruisen. Maar dit feit geeft het 220 km² reserve nog meer genot en exclusiviteit voor een unieke vakantie en dat is de essentie van Shaba. Het is een plek voor de kenner, waar de kwaliteit van de ervaring groter is dan de hoeveelheid dieren die te zien zijn.

Geselecteerde accommodaties in Samburu, Buffalo Springs en Shaba:

Larsens Camp, mooi luxe tentenkamp in Samburu. U overnacht in één van de 20 ruime tenten geplaatst op houten veranda’s. Het kamp ligt aan de Ewaso Ngiro Rivier en vanuit sommige tenten heeft u uitzicht over de rivier.
Samburu Sopa Lodge, kleurrijke safari lodge in Samburu. Wederom een fijne Sopa Lodge met de bekende ruime kamers en de goede prijs/kwaliteit verhouding. Er zijn totaal 30 cottages met elk 2 kamers, zodat de lodge als grootschalig genoemd mag worden.
Sarova Shaba Lodge, grootschalige middenklasse lodge in Shaba. De 85 kamers zijn een tikkeltje verouderd, maar zijn nog absoluut aangenaam om in te verblijven. De lodge biedt u een perfect uitgangspunt voor de verkenning van Shaba.
Joy’s Camp, prachtig architectonisch luxe tentenkamp in Shaba. De 80m2 grote tenten zijn gebaseerd op Somalische bedoeïen tenten. Elke tent is schitterend gedecoreerd en biedt een schitterend uitzicht op de waterplaats.
Ashnil Samburu Camp, nieuw luxe tentenkamp in Buffalo Springs. Er zijn 24 ruime goed ingerichte tenten te vinden. U dineert in de mooie grote tent en bij het kampvuur is het goed vertoeven met een sundowner drankje.
Elephant Bedroom, luxe tentenkamp in Samburu. Hier ontvangt u welverdiende rust, heerlijke comfort en een fantastische safaribelevenis. De 12 tenten zijn van alle gemakken voorzien en elke avond dineert u bij kaarslicht onder de sterrenhemel met uitzicht op de rivier.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Reizen naar de zonsverduistering in Kenia nu in prijs verlaagd!
  • Keniaanse stranden behoren tot de top !