Kenia

Kenia

Kenia is gelegen in het oostelijke deel van het Afrikaanse continent. Vele boeken zijn er geschreven, documentaires gemaakt, over de geschiedenis, de natuur en het boeiende leven in dit ongekend mooie land en niet zonder reden. Er is zoveel te vertellen over Kenia met zijn rijke cultuur, de vele verschillende stammen die hier leven, de enorme verscheidenheid aan landschappen en niet te vergeten de ongelooflijk mooie natuur en dierenleven.

Bevolking van Kenia

Kenia is de thuishaven van een groot aantal stammen en etnische groepen. Er zijn in totaal ongeveer 42 stammen‚ waarvan de meeste zijn gemigreerd van het westelijke deel en zuidelijke deel van Afrika. De Keniaanse stammen waren meestal nomadische stammen en vormen een belangrijk deel van de bevolking. Eén van de bekendste stam zijn de Maasai. De leden van deze stam leven voornamelijk in het zuidelijke deel van het land als nomadische herders en hun vee is de belangrijkste bron van levensonderhoud.

De Kikuyu-stam behoort tot de oudste stammen van Kenia. Tijdens de Bantu migratie migreerden de Kikuyu’s van het westelijke deel van Afrika. Deze stam is opgericht door een man genaamd Gikuyu‚ en is grotendeels woonachtig aan de voet van Mount Kenya. De Kikuyu’s zijn van oorsprong boeren en hebben zich dan ook op de uitstekende landbouwgronden van het land gevestigd. De Kikuyu stam kent verschillende clans waaronder: Achera‚ Agachiku‚ Airimu‚ Ambui‚ Angare‚ Anjiru‚ Angui‚ Aithaga en Aitherandu.

De Samburu-stam is een andere bekende stam in Kenia. Ze zijn een semi-nomadische stam, die overeenkomsten vertoont met de Maasai. De Samburu hebben een krijger gebaseerde maatschappij. Melk is de belangrijkste voedselbron van deze stam en zij staan bekend om hun dans, muziek en traditionele kleding en sieraden.
Een andere Keniaanse stam is de Turkana-stam. Het is de tweede grootste stam van Kenia en zij wonen in het noordelijke deel van Kenia. De Turkana mensen hechten veel belang aan hun kleding en sieraden, zowel de mannen als de vrouwen. 

De verschillende stammen van Kenia staan er om bekend dat ze hun eigen cultuur, kleding, dans, muziek, eten, gewoonten en tradities hebben. Hun unieke culturen hebben Kenia zijn culturele diversiteit en rijke erfgoed gegeven, maar helaas ook een aantal disputen.


Geschiedenis

De geschiedenis van Kenia is rijk en vol interessante gebeurtenissen. Historische gegevens en unieke opgravingen laten zien dat er al 20 miljoen jaar geleden primaten leven. De prehistorische mens (vooral de Homo habilis en Homo erectus) leefde tijdens de Pleistoceen periode in de vruchtbare valleien van het land. Rond 3000-1500 voor Chr. kwamen de Nolites van de Nijl en de Cushitio van Noord Ethiopië naar Kenia‚ gevolgd door de Bantoe sprekende veehoeders. Deze bevolking is uiteindelijk verantwoordelijk voor de verspreiding van de Swahili-cultuur.

Kenia heeft ook een rijke koloniale geschiedenis. De Portugezen waren de eersten die naar dit land reisden. Vasco da Gama bezocht Kenia al in het jaar 1498. De Portugees kreeg controle over het oostelijke deel van het land. Ze vielen Mombasa aan en creëerden hier een fort anno 1593. Tot de komst van de Arabieren regeerden de Portugezen hier en hadden ze een bloeiende handelskolonie. In 1730 namen de Omani Arabieren de controle van de Keniaanse kust over. De Arabieren beheersten alleen de kust en in deze tijd kwam de slavenhandel pas echt op gang en werden er kruidnagelplantages gebouwd.

Tegen het einde van de negentiende eeuw werd het land een kolonie van het Britse Rijk. De Mau Mau opstand, die duurde van 1952 tot 1960 was een van de grootste gebeurtenissen in de geschiedenis van Kenia. Het was een opstand van de Kikuyu rebellen tegen de Britse bezetting. In deze periode werd de noodtoestand uitgeroepen en zijn er vele mensen door geweld omgekomen. Uiteindelijk werden er vele discussies gevoerd die leidden tot het einde van de Mau Mau als militaire groep. Het land kreeg de onafhankelijkheid op 12 december in het jaar 1963. De eerste regering van het land werd gevormd door Jomo Kenyatta en zijn partij de Kenya African National Union. Op dit moment is Mwai Kibaki president en Raila Odinga premier.

Geografie van Kenia

Kenia ligt op de evenaar. Het land grenst in het noorden aan Soedan en Ethiopië en Oeganda in het westen. Somalië en de Indische Oceaan vormen de oostelijke grens en Tanzania de zuidelijke grens. De Keniaanse kust is een laaggelegen gebied, dat uiterst vruchtbaar is. Het heeft een koraalrif en grenst aan een droge kustvlakte met stekelige struiken en savanne. In het algemeen kan men zeggen dat het land zich uitstrekt van de zeespiegel in het oosten tot aan de woestijnen in het noorden. Het landschap verandert geleidelijk beginnend in de laaggelegen kustgebieden en eindigend in de Keniaanse hooglanden.

Het hoogste punt van het land is Mount Kenya met een hoogte van 5199 meter. Het grootste kenmerk van Kenia is de Great Rift Valley, gelegen in het westelijke en centrale deel van het land. De vallei deelt in wezen de Keniaanse hooglanden doormidden. De hooglanden hebben een koel klimaat en staan bekend om hun vruchtbare bodem. Het is één van de belangrijkste landbouwgebieden van het land. Er zijn een groot aantal meren en rivieren in Kenia te vinden, die een belangrijk deel van de geografie van Kenia vormen. Op het noordelijk deel van het land is Lake Turkana gelegen. Op het westelijke deel van het land is Lake Victoria gesitueerd. Andere grote meren van het land zijn Lake Naivasha en Lake Nakuru. De rivieren Tana en Athi stromen in het zuidoostelijk deel van het land, terwijl Nzoia, Yala en Gori door het hele land stromen en eindigen in Lake Victoria. Een andere grote rivier van betekenis is de Ewaso Ngiro lopend door het noordoostelijk deel van het land. In het westen liggen een aantal van de regenwouden, waaronder Kakamega Forest en Mau Forest. 

Bereikbaarheid

Nairobi Kenyatta International Airport is dagelijks rechtstreeks bereikbaar met KLM (dagvlucht) en Kenya Airways (nachtvlucht) vanaf Amsterdam. Vanaf Brussel vliegt u met Brussels Airlines op maandag, woensdag, vrijdag en zondag rechtstreeks met een tussenstop in Bujumbura naar Nairobi. Africa Miracles kan uiteraard uw intercontinentale vluchten verzorgen.
Alternatieven zijn o.a. Turkish Airlines met een overstap in Istanbul op de heen- en terugreis of Ethiopian Airlines met minimaal 1 overstap in Addis Abeba op heen- en terugreis.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Reizen naar de zonsverduistering in Kenia nu in prijs verlaagd!
  • Keniaanse stranden behoren tot de top !