Aantal berggorilla's toegenomen

Sinds 2010 is het aantal berggorilla's dat nog in de vrije natuur leeft toegenomen. Dankzij beschermingsprogramma's waarbij met name de lokale bevolking wordt ingeschakeld, is het aantal gegroeid van 786 to 880. Deze groei loopt gelukkig al een aantal jaren door in Rwanda, Oeganda en de Democratische Republiek Congo. (14 november 2012)

Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013

Heeft u nog reisplannen naar Oeganda in 2013? Vanwege de 50e jarige onafhankelijkheid dit jaar van Oeganda zijn de gorilla permits in april en mei feestelijk geprijsd, waardoor wij deze permits met US$ 150,- voordeel kunnen leveren bij uw rondreis. Kortom: dit maakt een bezoek aan de berggorilla's in Bwindi an Mgahinga in deze periode extra aantrekkelijk.(15 oktober 2012)

Mountain Biken op het platteland van Oeganda

Voor degenen die Oeganda op een andere wijze willen beleven. Een nieuwe 14-daagse reis waarbij de belangrijkste hoogtepunten van Oeganda worden bezocht. Tussenliggende trajecten worden per mountainbike en auto afgelegd. Met begeleiding en bagagevervoer. Deze reis wordt als individuele reis aangeboden, maar op een aantal dagen kunt u ook meegaan met een begeleide (internationale) groepsreis.
Kijk snel op onze website.

Oegandees Stephen Kiprotich wint Olympische marathon

Verrassend heeft de 23 jarige Oegandees Stephen Kiprotich de Olympisch marathon Londen gewonnen in 2.08.01 uur. Hij bleef de Kenianen Abel Kirui en Wilson Kipsang voor.

Nieuw: Oost Oeganda Cultuurreis

Een geheel nieuwe 10-daagse privé reis is toegevoegd aan ons Oeganda assortiment. Cultuur is de rode draad in deze reis, een kijkje terug in de geschiedenis van het voormalig Koninkrijk en kennismaken met de tradities en leefwijze van de volkeren in het Oosten van Oeganda. Deze reis kan uitgebreid worden met en bezoek aan Kidepo in het noordoosten van Oeganda. Africa Miracles maakt reizen op maat, naar uw wensen. Dus, dit voorbeeld kan altijd aangepast worden. (24 juli 2012)

Wilde Berggorilla's brengen bezoek aan tentenkamp in Oeganda - BEKIJK DE VIDEO!

1 januari 2012

Een groep wilde berggorilla’s betrad een tentenkamp in Oeganda. Op een video van deze gebeurtenis is te zien hoe jonge berggorilla’s de toerist John J. King II aaien en verzorgen. En ondertussen kijkt een gorillamannetje – de leider van de groep – toe.

“Deze gorilla’s deden net alsof ik één van hen was”, vertelt King tegen National Geographic. “Ik begrijp niet waarom dit is gebeurd.”. Het is algemeen bekend dat babygorilla’s soms met mensen proberen te communiceren, maar blijkbaar geldt dit ook voor volwassen gorilla’s. Hoewel gorilla’s meestal niet gevaarlijk zijn, kunnen ze fysiek wel zeer sterk zijn. Het is daarom aan te raden om een mannetje niet in de ogen te kijken.

De video zien? Bekijk hieronder het bezoek van de gorilla’s aan het tentenkamp.

 

Oegandadag 2011: Over samenwerking die werkt

7 maart 2011

Swingende muziek, heerlijk eten en serieuze aandacht voor de uitdagingen waar Oeganda voor staat. Dat zijn de ingrediënten van de vierde Oegandadag op zondag 10 april aanstaande in de Haagse Hogeschool. De Astrid Uganda Foundation, International Contact Uganda en Phoebe Education Fund for AIDS Orphans bundelen hun krachten om je te laten proeven van samenwerking die werkt. Mirjam Blaak, gevolmachtigd minister van Oeganda voor de Benelux en de Europese Unie, geeft om 11.00 uur het startsein voor deze boeiende dag. De toegang is gratis.

Wat valt er te beleven?
“Met de Oegandadag willen we zo veel mogelijk mensen samenbrengen die dit bijzondere Afrikaanse land een warm hart toedragen”, zegt Jaap Taal, voorzitter van de Astrid Uganda Foundation, namens de organiserende partners. Beleef Oeganda (opnieuw), ontmoet betrokken en bevlogen mensen en laat je inspireren. Ook door de interessante presentaties en workshops voor jong en oud (muziek, dans, verhalen). Dat is onze uitnodiging. We gaan het hebben over samenwerking die werkt op het gebied van gezondheid, onderwijs en duurzaamheid. We spelen in op actuele onderwerpen in Oeganda. Krijgen we bijvoorbeeld een ander Oeganda na de recente verkiezingen? Hoe staat het met de positie van homoseksuelen? Is duurzaam toerisme mogelijk in het land? Hoe verhoudt het Oegandese onderwijs zich tot dat van ons? Deze en nog veel meer interessante onderwerpen komen aan bod. En laat je meevoeren op Afrikaanse muziek en droom weg bij authentieke versnaperingen uit het continent.

Sprekers
Mirjam Blaak, gevolmachtigd minister van Oeganda voor de Benelux en de Europese Unie, opent de Oegandadag. (Ervarings)deskundigen en andere inspirerende Oegandaliefhebbers vertellen hun verhaal. Zoals bijvoorbeeld Fred Obala, die namens ICUganda vanuit Kampala overkomt voor deze dag en zal vertellen over zijn leven en werk als projectmanager voor ICUganda en Astrid Uganda Foundation. Verschillende organisaties die actief zijn in Oeganda stellen zich aan je voor. En wat dacht je van de cinema Oeganda of een Meet and Greet met een vrijwilliger of Oeganda expert die je alles kan vertellen over de mogelijkheden om Oeganda te bezoeken én daar een actieve bijdrage te leveren? Ook Oxfam-Novib draagt een belangrijk steentje bij aan de Oegandadag.

Meer informatie en het officiële programma vind je op www.oegandadag.nl. De toegang is gratis na registratie op de website. We zien je zondag 10 april tussen 10.30 en 18.00 uur graag in de Haagse Hogeschool.


Aantal berggorilla's toegenomen in het Virunga gebergte (grens Oeganda, Rwanda en DRC)

06 januari 2011

Analyse van een telling van de berggorilla's in het Virunga Gebergte wijst uit dat de populatie is gegroeid tot 480 dieren, 100 meer dan er in 2003 werden geteld.

In maart en april is er een telling uitgevoerd van de berggorilla's in het Virunga Gebergte op de grens van Democratische Republiek Congo (DRC), Uganda en Rwanda. Na analyse van de resultaten blijkt dat het aantal berggorilla's in het gebied, Gorilla beringei beringei, met 26,3 procent is gegroeid tot 480 dieren. De laatste telling in het Virunga Gebergte dateert uit 2003; het aantal was toen 380.

Samen met de 302 berggorilla's in het Bwindi Impenetrable Forest in Uganda en vier verweesde berggorilla's in een opvang in DRC komt het totale aantal berggorilla's op aarde op 786.

Zes teams van in totaal 72 mensen uit DRC, Rwanda en Uganda legden voor de telling meer dan 1000 kilometer te voet af in het dichtbeboste gebied, waarbij ze nauwkeurig verse sporen en andere bewijzen van de aanwezigheid van groepen gorilla's vastlegden. Door genetische analyse van de monsters van uitwerpselen konden de dieren geïdentificeerd en dubbeltellingen eruit gehaald worden. De monsters zijn ook gebruikt voor een uitgebreide gezondheidstest van de dieren. Zodra het volledige rapport voltooid is in 2011 zullen er meer details beschikbaar komen.

De berggorillatelling van 2010 werd uitgevoerd door natuurbeschermingsautoriteiten in de drie landen met steun van verschillende partners zoals het Internationale Gorilla Conservation Programme (IGCP), een coalitie van het Wereld Natuur Fonds, de African Wildlife Foundation en Fauna & Flora International. Het Nederlandse Directoraat Generaal voor Internationale Samenwerking DGIS droeg financieel bij uit een fonds dat in 2008 voor een grensoverstijgende aanpak van natuurbescherming in het gebied, beschikbaar is gesteld.

De berggorilla is een van de meest bedreigde mensapensoorten op aarde. Het Wereld Natuur Fonds is al jarenlang betrokken bij de bescherming van de berggorilla's in het Virunga Nationaal Park.