Oeganda

Kampala, Entebbe en Jinja


Hoewel ze slechts 35 km van elkaar verwijderd liggen aan de noordelijke kust van het Victoriameer, kunnen de zustersteden Kampala en Entebbe – respectievelijk de huidige en voormalige hoofdstad van Oeganda – in karakter nauwelijks meer van elkaar verschillen. Kampala is de typische Afrikaanse hoofdstad, een stuk groener en niet zo dichtbevolkt of chaotisch als anderen. Entebbe daarentegen voelt nauwelijks aan als stad. Gelegen op slechts 30 minuten rijden ten zuiden van Kampala is het een opmerkelijk gemoedelijke stad. Deze tegenstrijdige kenmerken maken Kampala en Entebbe een boeiende introductie tot Oeganda.


Kampala

Net als Rome werd Kampala oorspronkelijk gebouwd over zeven heuvels. Vandaag de dag is dat cijfer uitgebreid naar meer dan twee dozijn, met een bevolking van 1,2 miljoen volgens de volkstelling 2002. In 1986, toen de oorlog eindigde, was Kampala in complete chaos. In Kampala zijn tegenwoordig bijna geen tekenen meer te vinden van de oorlog. De belangrijkste winkelstraten langs Kampala Road zouden van elke Afrikaanse hoofdstad kunnen zijn, en zijn onlangs aangevuld met een koppeling van heldere, moderne supermarkten en winkelcentra. Het mooiste is het gebied direct ten noorden van Kampala Road, waar buitenlandse ambassades en ministeries in aanraking komen met gerenoveerde toeristische hotels. Kampala is een aangename stad en opvallend genoeg zeer veilig. De overvloed aan restaurants, nachtclubs, bars, bioscopen en andere moderne faciliteiten maken het een plezierige en populaire plek om een aantal dagen te verblijven. Conventionele bezienswaardigheden in de stad zijn beperkt tot de Kasubi Tombs en het Nationaal Museum, maar een aantal andere interessante plaatsen liggen nabij. Deze omvatten Jinja en de chimpansees op Ngamba Island.

De volgende accommodaties worden aanbevolen door Africa Miracles:

Kampala & Entebbe: Cassia Lodge , Kampala Serena Hotel , City Royal Hotel, Emin Pahsa, Le Petit Village, Sophie’s Motel, Nanirembe Guest House en Gately Inn.
Jinja: Jinja Nile Resort, Nile Porch en The Haven Lodge


Entebbe

In 1913 beschreef Sir Frederick Trier Entebbe als “de mooiste en meest charmante stad aan het meer”. Bijna een eeuw later zou dit nog steeds een actuele beschrijving zijn! Gelegen aan de kust van het Victoriameer op ongeveer 35 km ten zuiden van Kampala, is Entebbe een aangename introductie tot Oeganda. Entebbe is ook de plaats van Oeganda’s enige internationale luchthaven.

Jinja

Als de op twee na grootste stad van Oeganda, ligt Jinja ongeveer 80km ten oosten van Kampala en 131km ten westen van Tororo, uitkijkend op het punt waar de Nijl het Victoriameer uitstroomt. Het is bovenal de machtige rivier die Jinja interessant maakt voor bezoekers, het stadje zelf is niet onaardig maar heeft weinig bijzonders te bieden. De bloedstollende categorie vijf stroomversnellingen bij de Bujagali Bujagali Falls hebben het raften tot één van de meest populaire activiteiten in Oeganda gemaakt, en het is dan ook een echte aanrader voor iedereen. Jinja is een aantrekkelijke groene locatie met een bevolking van ongeveer 100.000 mensen.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013