Oeganda

Kidepo Valley National Park


Verstopt in de noordelijke wildernis van Oeganda, is Kidepo Valley National Park een van de meest exclusieve en indrukwekkende parken van Oeganda. Gelegen in de noordoostelijke hoek, ongeveer 700 km van Kampala en tussen de grens met Soedan en Kenia, is Kidepo Valley het meest geïsoleerde park van Oeganda. Het herbergt onovertroffen landschappen zoals die in geen ander park in Oost-Afrika wordt gevonden, alsmede grote aantallen wilde dieren, vogels en plantensoorten. De begroeiing kan het best worden omschreven als open savanne met bomen die sterk varieert in structuur en samenstelling. Op de hoge locaties domineert bergbos, terwijl de gebieden langs de Lorupei rivier begroeid zijn met dicht acacia bos.


Het park bevat een van de meest spannende fauna’s van alle nationale parken van Oeganda met maar liefst 77 soorten zoogdieren, waarvan verscheidene soorten (in Oeganda) alleen vindbaar zijn in de regio van Kidepo en Karamoja. Er is een grote kans op het zien van boomklimmende leeuwen, vaak te vinden in de worstenbomen bij de Narus vallei of bij de rotsen bij Apoka Park Headquarter. Het park beschikt over een uitgebreide vogellijst van 463 bevestigde en 26 onbevestigde vogelsoorten. Kidepo is ook opmerkelijk voor zijn roofvogels. Van de 56 geregistreerde soorten zijn er 14 waarvan aangenomen wordt dat ze endemisch zijn voor het gebied van Kidepo en Karamoja, waaronder de Afrikaanse zwarte adelaar, de aasgier en de pygmy valk. Er is echter geen allesomvattend overzicht van alle vogels in Kidepo en bezoekers maken een goede kans een toevoeging te kunnen maken aan de huidige lijst.

Tijdens uw verblijf in Kidepo Valley National Park kunt u ook een bezoek brengen aan de lokale gemeenschappen in de naburige dorpen. De lokale gemeenschap in de buurt van het park voert ook regelmatig interessante culturele dansvoorstellingen op, wat ook gelijk een leuke interactie tussen de verschillende culturen geeft. Ook natuurwandelingen en culturele bezoeken aan de Karamajong manyattas (homesteads) zijn erg leuk om te doen. Hier zult u waarschijnlijk bijzondere en lokale materialen zien zoals traditionele klederdracht, speren, hoofdtooien, messen, pijl en boog en sieraden. De prachtige natuur blijft echter de voornaamste reden om dit noordelijke gebied van Oeganda te bezoeken.

Voor uw verblijf in Kidepo Valley kunnen wij ten zeerste de Apoka Lodge aanbevelen. De Apoka Lodge heeft slechts 10 luxe en ruime kamers en er is een zwembad aanwezig. Ook heeft de Apoka Lodge een eigen airstrip voor charter vluchten vanuit Kampala, waar het 700 km vandaan ligt.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013