Oeganda

Lake Mburo National Park


Lake Mburo is in 1982 een nationaal park geworden, en ligt op slechts vier uur rijden van Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Het is gelegen tussen de steden Masaka en Mbarara, en is het kleinste savanne nationaal park met een grootte van 260 km². De hoogte varieert van 1220m tot 1828m boven de zeespiegel. Verder bestaat het park uit vijf meren waarvan Lake Mburo de grootste is.

Het woord mburo is afkomstig van "mboro", de Runyankole naam voor de cassine boom die een krachtig afrodisiacum effect heeft. Een van die bomen, met tekenen van de verwijdering van schors en takjes, kan worden gezien in de omgeving van de Kigambira Loop kruispunten. Het park bestaat uit open en beboste savanne bossen, acacia bos, droge heuvelrug, struiken, beboste ravijnen, rotsachtige bergruggen, papyrus moerassen en smalle banden van weelderige oevers langs de verschillende meren en bomen.

Lake Mburo kan een uitstekende tussenstop zijn voor de lange rit tussen Kampala en de nationale parken in West-Oeganda. Een bezoekje is meer dan de moeite waard, en tijdens het bezoek zult u dieren zien zoals zebra's, impala's, buffels, nijlpaarden, krokodillen, topis, elanden en 310 soorten vogels.

Game drives / wild bij Lake Mburo

Er zijn verschillende tracks die worden gebruikt voor het zoeken naar wild en dit zijn de zebra track, de impala track, de kigambira lus, het kazuma spoor en tenslotte het lake track. De zebra track leidt u eerst door moerasachtig en waterrijk gebied en daarna door dik stuikgewas en bossen naar de Ruroko splitsing. Via deze route zult u diverse zebra’s tegenkomen, en daarnaast kunt u ook andere soorten wild zien zoals de bosbok, de oribi en de rietbok. Zoals de naam al doet vermoeden heeft u bij de impala track de beste kans om de impala te zien, maar ook is de kans groot op het spotten van een aantal warthogs, waterbokken, zebra's en topis. Een andere track is het Kazuma track, welke door het bosrijke grasland loopt waar de grote black-bellied bustard vogels door het gebied patrouilleren. Als u werkelijk alles wilt zien dan kunt u de hoge heuvel Kazuma beklimmen. De vijf meren in het park en de glooiende heuvels zijn hier prachtig zichtbaar. Langs de Kigambira lus wordt u meegenomen door bosrijke natuur terwijl u hier de kans krijgt om bosbokken en duikers te zien. Ook heeft het park een diversiteit aan waterplanten en dieren en zowel bos- als watervogels kunnen gemakkelijk worden waargenomen langs het meer.

Boottocht over Lake Mburo

Lake Mburo heeft een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten, en u kunt een boottocht op het meer maken van ongeveer twee uur die een mooie kans biedt op het zien van verschillende zoogdieren en vogels. De zoogdieren omvatten nijlpaarden en krokodillen, en veel geziene vogels zijn de reiger, pelikaan, cormorant, zwarte kwartelkoning en visarend en ook maakt u kans de zeldzame Shoebill ooievaar te zien!


Begeleide natuurwandelingen

We bieden de mogelijkheid om mooie wandelingen te maken, waarvan de duur en het tempo door u bepaald kan worden. Voor uw veiligheid gaat er een gewapende gids mee, dus u kunt volop genieten zonder u zorgen te hoeven te maken over wilde dieren.


Zoutgronden

Een wandeling naar de nabij gelegen zoutgronden is een absoluut hoogtepunt van uw bezoek aan Lake Mburo. Een strategisch gelegen houten platform biedt de kans om diverse verschillende soorten dieren tegelijkertijd te zijn terwijl ze zich tegoed doen aan de zoute bodem (likken). Het platform heeft een dusdanig strategische ligging dat het gebied uitstekend te overzien is, zonder dat de zout likkende dieren afgeleid worden of in hun leefomgeving gestoord worden.

Rubanga Forest

Dit bos vormt het leefgebied van verschillende vogelsoorten. Er zijn meer dan 40 soorten vogels in het Rubanga bos waarvan vijf echte “bosspecialisten”. Veel voorkomende soorten zijn de narina trogn, harrier hawk, grey-backed cameroptera, double-toothed barbet en de greenpigeon. En er zijn ook enkele bijzondere en veel voorkomende bomen zoals de erythriana, markhamia platycalyx, acacia en sapium.Er zijn een aantal leuke en mooie accommodaties rondom Lake Mburo, zoals:

Mihingo Lodge: een luxe tentenkamp met 10 tenten met eigen badkamer op houden platforms met een rieten dak erboven die de tenten koel houdt. De maaltijden worden in het centraal gelegen restaurant geserveerd en u kunt heerlijk relaxen aan het zwembad.
Kimbla – Mantana Tented Camp is een klassiek luxe tentenkamp. Mantana Tented Camp heeft 8 mooi ingerichte tenten. De uitgebreide 3-gangen lunch en het 5-gangen diner zijn zeker het vermelden waard, net zoals de mooie ligging nabij de Impala Track.

 

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013