Oeganda

Mgahinga Gorilla National Park


Grenzend aan Rwanda en de Democratische Rupubliek Congo, ligt het prachtige Mgahinga Gorilla National Park in het uiterste zuidwesten van Oeganda. Het park ligt op de noordelijke hellingen van de bergen Muhabura, Mgahinga en Sabyinyo, drie vulkanen die een onvergetelijk uitzicht geven. Deze pieken zijn drie van de zes Virunga vulkanen die de zuidelijke grens aangeven van de Albertine Rift Valley en die verdeeld zijn over Oeganda, Rwanda en DR Congo. Het Virunga gebergte is het thuis van meer dan de helft van de wereldbevolking van de bedreigde berggorilla’s. Op de hellingen van de vulkanen zwerven 380 exemplaren rond, terwijl de resterende 340 leven in de buurt van Oeganda's Bwindi Impenetrabele National Park. Gelukkig voor de gorilla’s wordt de kleine ruimte van Mgahinga aangevuld door die van twee grotere, aangrenzende parken in Rwanda (Vulcanoes NP) en DR Congo (Virunga NP).

Hoewel berggorilla’s de grootste attractie vormen van het park, leven er in het park ook andere wilde dieren waaronder maar liefst 76 soorten zoogdieren, zoals de gouden aap (een lokaal en zeldzaam ras afgeleid van de blauwe aap), zwart- en wit colobus aap, luipaard, bosolifant en het grote bosvarken, alsmede een aantal vogelsoorten. Het park is ook één van de mooiste parken in Oeganda met prachtige panoramische uitzichten die noordwaarts uitreiken naar Bwindi en waarbij de zuidelijke skyline wordt gedomineerd door de steile vulkanische kegels van de Virungas, zeker een van de meest memorabele en schitterende uitzichten in heel Oost-Afrika.

Rond het park zijn een aantal verschillende lokale gemeenschappen, zoals de Pygmy Batwa stam, een bevolkingsgroep die in het verleden leefde van de jacht en het verzamelen van vruchten uit Bwindi Impenetrable Forest. Ter bescherming van de berggorilla’s zijn deze mensen verplaatst naar buiten het park. Nu verdienen ze de kost aan toerisme, onder andere door de verkoop van hun handgemaakte spullen die als souvenirs verkocht worden.

De volgende accommodatie wordt door ons aanbevolen bij Mgahinga Gorilla National Park: de exclusieve Mount Gahinga Safari Lodge.


Gorilla Tracking

Gorilla Tracking is de belangrijkste toeristische activiteit in Mgahinga Gorilla National Park. Er is een gehabiteerde berggorilla familie in het park (de Nyakagyezi groep) welke bestaat uit 11 leden waaronder 2 silverbacks.


MIRACLE TIP: De gorilla familie verplaatst zich tussen de DRC, Rwanda en Uganda, waardoor het soms onmogelijk is om de gorilla’s te bezoeken vanuit Mgahinga. Als dit uw enige Gorilla Tracking is dan adviseren wij Bwindi Inpenetrable Forest, waar de kans op het zien van de berggorilla’s veel groter is.


Hiken bij Mount Sabinyo

Wandelen is een andere avontuurlijke activiteit die kan worden gedaan in dit park, en het beklimmen van een vulkaan is natuurlijk een interessante en uitdagende activiteit. Vanuit Mgahinga Nationaal Park heeft u de kans om Mt. Sabinyo (3645m boven de zeespiegel), Mt Gahinga (3474 km) en Mt. Muhavura (4127 m) te overwinnen. Het aanschouwen van de 'Old man’s teeth' op de top van Mt Sabinyo is een ander geweldig avontuur.

Garama grot

Een ander interessant aspect van het park is de Garama grot. Dit is een van de historische grotten waar eens de Batwa leefden en vochten met hun buren. Deze pygmee gerelateerde Afrikanen leefden als krijger en ze streden met de naburige Bantoe stammen. De Garama grot is 342m lang en 14m diep is wordt tegenwoordig uitsluitend bewoond door vleermuizen. Een bezoek aan de lokale Batwa gemeenschappen kan ook voor u worden geregeld als u interesse heeft in het leren en ervaren van de levenswijzen, tradities en normen van deze bijzondere Afrikaanse pygmee bevolkingsgroep.

Mgahinga vogels

Het park heeft een aantal unieke vogelsoorten. Het park heeft 79 geregistreerde vogelsoorten die tot nu toe endemisch zijn voor de regio. Andere vogelsoorten in het park onder meer de ibis, whydah, speckled mouse birds, , grey capped warbler, waxbills en de yellow-vented bulbul. Het gehele beschermde gebied van Virunga heeft zelfs meer dan 295 endemische vogelsoorten en vertegenwoordigt 59% van de totale hoeveelheid bekende endemische vogelsoorten. Als u specifieke interesse heeft in vogels, dan kunnen we gespecialiseerde vogelgidsen voor u organiseren.

Mgahinga ligt in het zuidwesten van Oeganda in het grensgebied met Rwanda en DRC, en op 30 minuten rijden van Kisoro. Het is mogelijk om Kampala in 1 dag te bereiken, maar de afstand is zeer ver we raden het aan om de reis in 2 dagen te doen, bijvoorbeeld met een overnachting bij Lake Mburo.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013