Oeganda

Mount Elgon National Park


Mount Elgon is een van Oeganda’s meest interessante parken voor klimmen en wandelen. Een hiking bij Mount Elgon is het verkennen van een prachtige wildernis zonder de topgeoriënteerde aanpak die meer gebruikelijk is bij bergen. Want het doel is inderdaad niet de klim naar de top van Mount Elgon met als laatste klim de op 4321m liggende Wagagai top, maar juist de afdaling naar de 40km2 krater. Mount Elgon is een alleenstaande massale vulkanische berg op de grens van oost Oeganda en west Kenia. Haar grote omvang, tachtig kilometer in diameter, stijgt 3070m boven de omringende vlakten en is op verschillende gebieden een welkome verandering in landschap. Het bergachtige terrein introduceert een variëteit in een ander ietwat monotoon regionaal landschap. Haar koele hoogten bieden respijt aan de mensen van de warme vlakten eronder en de hoogten bieden een aangenaam toevluchtsoord voor de flora en fauna. De uitgestorven vulkaan Mount Elgon is een regionale mijlpaal en is met een eerste uitba rsting van ongeveer 20 miljoen jaar geleden een van de oudste Oegandese fysieke kenmerken. Het was ooit Afrika's hoogste berg, torenhoog boven de 5895m hoge Kilimanjaro. Millennia van erosie hebben de hoogte verminderd tot 4321 m. Met haar 4000km2 oppervlakte is het echter nog steeds de grootste vulkanische basis ter wereld.


Mount Elgon is geen moeilijke berg om te beklimmen. Aspirant wandelaars moeten redelijk fit zijn, maar er is geen speciale apparatuur of vaardigheid vereist om de pieken te bereiken en de berg is niet zo hoog dat er sprake is van ernstig gevaar voor hoogte gerelateerde ziekten die regelmatig de wandelaars teisteren op de bovenste hellingen van Mount Kilimanjaro en Mount Kenia. Elgon kan elk moment van het jaar worden beklommen, hoewel het droge seizoen (juni tot augustus en december tot maart) het beste zijn. Vooral de maanden november en december zijn erg mooi omdat de hoogland bloemen dan in bloei staan. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar. Traditioneel is de meest populaire route een vierdaagse hiking van Budadiri naar Wagagai via de Sasa Route. Andere mogelijke tracks zijn de vijfdaagse wandeling vanaf Budadiri met Wagagai en de warmwaterbronnen, en een zesdaagse trektocht tussen Badadiri en Kapkwata via Wagagai en de warmwaterbronnen.

Tijdens de beklimming van Mount Elgon passeert u een reeks aan vegetatie zones. De lagere hellingen van de berg worden tot aan de parkgrens intensief gebruikt voor landbouw. De eerste zone van de natuurlijke vegetatie is bos dat loopt vanaf de parkgrens tot een hoogte van 2500m. Dit wordt gevolgd door bamboe en laag bos (2400 - 3000m), dan hoge heide (3000 - 3500m) waar ook de grote reus Phillipea Excelsia wel kan groeien tot meer dan 6m hoogte. Boven 3500m dwingen de koude temperaturen en felle wind de begroeiing omlaag tot open heidevelden. Tenslotte wordt boven 3800m dramatische Afro alpine vegetatie gevonden tussen graslanden en moerassen. Dit zeldzame en spectaculaire vegetatietype is beperkt tot de bovenste regionen van Oost Afrika’s hoogste bergen.

Accommodatie Mount Elgon:

 

De volgende accommodaties worden aanbevolen door Africa Miracles bij Mount Elgon: Lacam Lodge, Sipi River Lodge en Sipi Falls Lodge

Mount Elgon huisvest een verscheidenheid aan wilde dieren zoals olifanten, buffels, waterbokken, bosbokken, luipaarden en gevlekte hyena’s. Echter, zoals gebruikelijk in bosrijke omgevingen, worden de meeste van deze soorten zelden gezien. Dieren die het meest worden gezien zijn de zwart-witte colobus, blauwe aap, duiker en boom eekhoorn. De berg is het leefgebied van 296 soorten vogels waaronder 40 vrij zeldzame. Vogels die in Oeganda alleen bij Mount Elgon voorkomen zijn de jackson's francolin, moustached green tinkerbird en de black collared apalis. Mount Elgon is ook een van de weinige plaatsen in Oeganda waar de bedreigde lammergier kan worden gezien, rondcirkelend boven de caldera en de Suam kloof.

De Bagisu en Sabinyi zijn de twee stammen die leven aan de voet van de berg. Elk jaar oefenen ze besnijdenis ceremonies uit als introductie voor jonge mannen en vrouwen tot de volwassenheid. De kleurrijke dansen en met kostuums en de feestelijke activiteiten tijdens deze gebeurtenis zijn een bezienswaardigheid. Het dorpsmarkten zijn een echte drukte, en lokale ambachtslui werken nog zoals ze dit al generaties hebben gedaan. Dit gebied is dan ook een omgeving waar u bijzondere levensstijlen kunt ervaren en het erfgoed kunt beleven die Oeganda zo speciaal maakt. De twee gemeenschappen hebben afspraken gemaakt met het park voor een duurzame oogst van bosproducten zodat iedereen profiteert van het bijzondere gebied, zowel de natuur als de mens.

De beste plaats om te verblijven is rondom de Sipi Falls, waar u kunt genieten van een prachtig uitzicht of een hiking kunt gaan maken op Mount Elgon. Zelfs abseilen is hier mogelijk, een echt avontuur! Het abseilen duurt ongeveer 4 uur en tijdens deze unieke en spannende ervaring heeft u een prachtig uitzicht over de Sipi watervallen terwijl u zich vanaf 100m hoogte naar beneden laat gaan. Het is mogelijk om naar de onderzijde van de waterval te wandelen of naar de nabij belegen Manyara Grotten. Er is een kans om een variëteit aan bosapen, kleine antilopen, olifanten, buffels en meer dan 300 unieke vogelsoorten tegen te komen.

Afstand en locatie: Mount Elgon is het grensgebied tussen Kenia en Oeganda, ten oosten van Mbale. Het is vanaf Kampala een rit van vier uur naar Mbale (via Jinja en Tirinyi) met een afstand van 256 km.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013