Oeganda

Murchison Falls National Park


Murchison Falls National Park is gelegen in het noordwestelijke deel van Oeganda en dankt haar naam aan de overweldigende watervallen die in het park te vinden zijn. Deze watervallen zijn uitermate spectaculair en worden gevormd op een punt waar 's werelds langste rivier naar buiten explodeert door een smalle kloof. De oevers worden bewoond door nijlpaarden, krokodillen, waterbokken en buffels.

In de jaren ’60 werd het park over het algemeen beschouwd als de beste in Oost-Afrika en beroemd om enorme kuddes olifanten, buffels, de rothschild giraffen, nijlpaarden, jackson's hartebeesten, wrattenzwijnen, zwarte en witte neushoorns en de kob (het meest voorkomende ras van antilopen in Oeganda). In de late jaren '60 werden olifanten en nijlpaarden in enorme aantallen geruimd. Tijdens het Amin-regime in de jaren '70 en voor een groot deel van de jaren '80 werd Murchison Falls National Park gebruikt als een provisiekast voor plunderende legers. De gevolgen voor het grote wild in het park waren verwoestend. Op neushoorns en de wilde hond werd tot uitsterving aan toe gejaagd. Echter, de daaropvolgende bezetting door de LRA-rebellengroep heeft wonderwel een enorm positief effect gehad op de wildstand. De aanwezigheid van relatief kleine aantallen en vijandige rebellen heeft stroperij tot een minimum beperkt waardoor de wildstand kans heeft gekregen om weer explosief te groeien.

Buffalo, kob en hartebeest populaties zijn gegroeid, de concentratie nijlpaarden bij de rivier is groter dan ooit gezien en ook de olifantenpopulaties groeien merkbaar. Het noordelijke deel van het park wordt gekenmerkt door grote open graslanden bezaaid met schitterende borassus palmen en prachtig acacia bos. De aantallen leeuwen die gezien kunnen worden zijn bijzonder bemoedigend en het zien van een kill is hier zeker niet ongebruikelijk!

De diversiteit van Oeganda wordt in dit park goed aangetoond. Ten zuiden van de rivier wordt de vegetatie gekenmerkt door dichte bossen waar het gebied rond Mt. Rabongo gastheer is voor dikke tropische jungle. Grote populaties van chimpansees zijn toegankelijk in dit gebied. Het park is ook het thuis van de Shoebill. Onder de honderden andere vogelsoorten in Murchison Falls National Park, is de Shoebill uniek met zijn lengte van 5ft en gewicht van ongeveer 6kg. De diversiteit in flora en fauna van het Murchison Falls Nationaal Park gaat ook op voor het zien van wilde dieren. Groot voordeel van het park is dat de safari zich zeker niet beperkt tot de auto, Murchison Falls biedt de prachtige mogelijkheid van boot cruises op de rivier voor het bekijken van de dieren in het wild en ook behoren wandelsafari’s tot de aanraders in dit gebied.

Accommodatie Murchison Falls:

De volgende accommodaties worden aanbevolen door Africa Miracles:
Luxe lodges: Paraa Safari Lodge en Nile Safari Lodge
Middenklasse lodges: Sambiya River Lodge
Basic lodges: Red Chilli Rest Camp en Budongo Eco Lodge

Wilde dieren in Murchison Falls Nationaal Park

Tijdens het maken van game drives en het zoeken naar wilde dieren in Murchison Falls Nationaal Park heeft u kans om bijzondere dieren te zien zoals olifanten, luipaarden, giraffen, nijlpaarden, wrattenzwijnen, leeuwen, Afrikaanse civetkatten, chimpansees, krokodillen, buffels, patas apen, hyena’s, bavianen en de Oegandese kob.

Vogels in Murchison Falls National Park

Tijdens een vogels safari in Murchison Falls Nationaal Park heeft u de gelegenheid om ter plaatse meer dan 450 verschillende vogelsoorten te zien, waaronder de prachtige en zeldzame shoebill stork, de red-throated bee eater, pel’s fishing owl en de pennant winged nightjar, om er maar enkele te noemen.

Boot Safari / Cruise

Wij kunnen u een erg leuke bootsafari aanbieden in Murchison Falls National Park. U kunt kiezen voor de ochtend boottocht die start om 9:00 uur of voor een middag boottocht, die vertrekt om 14:00 uur. Tijdens de boot safari krijgt u de gelegenheid om een verscheidenheid aan wild te spotten en ziet u ook een grote verscheidenheid aan vogelsoorten. De rondvaart brengt u via een bijzonder mooie route van Paraa naar Lake Albert.

Bezoek de top van de watervallen

Tijdens een spannend bezoek aan de top van de watervallen heeft u de kans om een perfect beeld te krijgen van de schoonheid van de Nijl! Gecomprimeerd van een kilometer breedte naar een 7 meter brede kloof dondert het water 150 meter naar beneden met een overweldigend geraas, tegelijkertijd een mooie regenboog creërend.

Boswandelingen

U kunt een wandeling maken in het Rabongo Bos, gelegen in het zuidoosten van het park. Het Rabongo Bos is van groot belang voor de vogelaars en ook primaten zullen worden gezien zoals de zwart- en witte colobus.

Sportvissen

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn en vissen als hobby hebben, zijn er goede vismogelijkheden aan de oever van de Nijl in Murchison Falls Nationaal Park. Vanaf de oever is het goed mogelijk dat u een grote nijlbaars of een tijgervis naar binnen kunt halen.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013