Oeganda

Rwenzori Mountains


Door de aanwezige afro-alpine vegetatie geven de Rwenzori Mountains een uitstekende habitat voor verschillende dieren, zoals diverse soorten primaten zoals chimpansee, zwarte en witte colobus, Angola colobus en ook andere zoogdieren zoals het grote bosvarken, olifant, luipaard, bosbok en molrat gedijen uitstekend in deze omgeving. Er zijn ook unieke vogels die gespot kunnen worden. Op de berg kan het zowel nat als koud worden, dus zeker voor de avond en nacht heeft u warme kleren nodig. In Oeganda is het droge seizoen normaal gesproken van juni tot begin september en vanaf eind december tot begin maart, maar het kan op elk gewenst moment in het jaar regenen en u moet er altijd op voorbereid zijn.

Deze schitterende wereld van sneeuw en ijs met een bijzondere vegetatie neemt ongeveer 100.000 ha in beslag in het westen van Oeganda en het bestaat voor het grootste deel uit de Rwenzori bergketen met Afrika's derde hoogste piek (Mount Margherita: 5109 m. Vanwege de gletsjers, watervallen en meren, wordt Rwenzori Mountains Nationaal Park erkend als Afrika’s mooiste alpine gebied. Het is aangemerkt als de ‘Mountains of the Moon’ en biedt een omgeving voor zowel de ervaren klimmers als dagwandelaars. Rwenzori is een lokale naam en betekent ‘regenmaker’, zeer waarschijnlijk het gevolg van een gemiddelde jaarlijkse regenval van meer dan 5m, en de met ijs bedekte toppen worden een paar dagen per jaar gezien. Verder staat het (terecht) bekend om uitdagende en mooie wandel- en klimmogelijkheden. Het gebied herbergt maar liefst 177 vogelsoorten en 70 zoogdiersoorten (het is het enige park waar de Angola colobus is gezien).


 

MIRACLE TIP: Wilt u uitgebreid gaan wandelen in de Rwenzori Mountains? U kunt dit het beste in de droogste periode gaan doen, ofwel in de maanden juli, augustus, december, januari of februari. 


 

Het park ligt 25km van Kasese stad. Vanaf Kampala gaat de weg naar Kasese via Mbarara. Een wandelpakket in de Rwenzori Mountains is vaak ongeveer 6 tot 7 dagen via de ‘Central Circuit Trail’. Maar als u een korter bezoek wilt maken dan is dat ook mogelijk, maar u zult dan niet de hogere bergen bereiken.

Accommodatiefaciliteiten in Mt Rwenzori National Park zijn beperkt. Als u het de Central Circuit Trail gaat doen, dan kunt u gebruik maken van aanwezige hutten met stapelbedden. In Kasese zijn nog wel een aantal andere accommodaties.

Wandelen in de 'Mountains of the Moon'

Er is de Central Circuit Trail waar u 7 dagen voor uit moet trekken. De hiking start bij Nyakalengija (1615m). U trekt van hut naar hut tot een hoogte van 4372 meter op de Scott Elliot Pass. U loopt ongeveer 3 dagen lang op ongeveer 4000 meter hoogte. Daarna daalt u weer af en eindigt in Nyabitaba (2651m). Naast de centrale route, zijn er pieken op de Mountains of the Moon die beklommen kunnen worden.

Dieren en vogels in Mt Rwenzori National Park

Rwenzori is onderverdeeld in verschillende zones, zoals de boszone op 1800m met een zeer gevarieerde fauna. In deze zone leven onder andere blauwe apen, colobus apen, olifanten, gouden kat, genetkat, chimpansee en de duiker. Het is ook het leefgebied van vogels zoals rwenzori turaco, barred long-tailed cuckoo, long-eared owl, handsome francolin, cinnamon-chested bee-eater, archer's ground robin, white-starred forest robin, rwenzori batis, montane sooty boubou, slender-billed starling, blue-headed sunbird, golden-winged sunbird, greenbul, apalis, illadopsis en flycatcher.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013