Oeganda

Semliki Forest National Park


Het Semliki (Semuliki) Forest National Park ligt in het geïsoleerde district Bundibugyo, buiten de Rwenzori bergen in het dal van het Semliki gedeelte van de Albertine Rift Valley. Dit grotendeels beboste park is de meest oostelijke grens van het grote Ituri-woud van de Congo Basin en bevat vele diersoorten die eerder geassocieerd en verwacht mogen worden met Centraal-Afrika. Rieten hutten liggen in de schaduw van West-Afrikaanse oliepalmen, de Semliki-rivier (die de internationale grens vormt) is een miniatuur versie van de Congo-rivier, terwijl de lokale bevolking een Batwa (Pygmy) gemeenschap is die is ontstaan uit het Ituri. Dit alles resulteert erin dat een bezoek aan Semliki de smaak biedt van Centraal-Afrika op slechts een paar uur van het comfort van Fort Portal.

De meest populaire attractie in Semliki Forest National Park is het cluster van hete bronnen op Sempaya, die kan worden bereikt via een kort wandelpad. Omringd door bossen en palmbomen en gesluierd in een wolk van stoom, zijn deze bronnen met zijn oerkracht een prachtig gezicht. Langere wandelingen met een gids kunnen wij ook voor u regelen.Semliki is een van Afrika's meest uiteenlopende bossen en is vooral bekend om zijn gevarieerde vogelpopulatie. Deze biodiversiteit wordt versterkt door zijn leeftijd, want het is een van Afrika's meest oude bossen. Tijdens de droge omstandigheden van de laatste ijstijd, 12-18000 jaar geleden, zijn de meeste van de Afrikaanse bossen teruggelopen en verdwenen. Slechts een paar bossen zoals Semliki en Bwindi hebben het overleefd, bescherming biedend tijdens de droge periode waarna de bomen konden floreren in een betere, nattere omgeving.
Tegenwoordig is de Semliki-Vallei een broeikas voor vegetatie, met temperaturen oplopend tot een vochtige 30° C met jaarlijks ongeveer 1250mm regen, meestal tussen maart - mei en september - december. Terwijl de vegetatie van Semliki bestaat uit soorten die zijn geëvolueerd in een periode van meer dan 25.000 jaar, bevat het park tevens bewijs van nog oudere processen. Het laag gelegen park ligt voor het grootste deel slechts 670m boven de zeespiegel. Grote gebieden kunnen overstromen tijdens de natte seizoenen; korte herinneringen aan de tijd toen de hele vallei 7 miljoen jaar geleden op de bodem van een meer lag. Het Semliki Forest Reserve werd in 1932 opgericht toen bosdorpen werden geëvacueerd als een maatregel ter bestrijding van de slaapziekte en gele koorts. Het reserve werd in 1993 opgewaardeerd tot de status van nationaal park.
Voor de liefhebbers zijn er 2 trails in Semliki. De Red Monkey Trail begint bij Sempaya en gaat naar de grens met Congo. Totaal bent u ongeveer 6 uur onderweg. Een andere route is de Kirimia Trail. Deze start in Kirimia en na ca. 11 km komt u bij de Semliki River, de grensrivier met Congo. Als u een echte vogelliefhebber bent, dan is deze tocht zeker de moeite waard.

Ten oosten van Semliki Forest National Park ligt het Toro Semliki Wildlife Reserve. Dit is een groter natuurgebied dan het National Park en er is een beperkt wegennet beschikbaar voor game drives.

De volgende accommodatie wordt aanbevolen door Africa Miracles in Toro Semliki Wildlife Reserve: Semliki Safari Lodge

Het bos huisvest 53 zoogdieren, waarvan 27 grote zoogdieren (de maat van een duiker en daarboven). Verscheidene zijn Centraal-Afrikaanse soorten die nergens anders in Oost-Afrika voorkomen. De bosolifant en bosbuffel zijn kleinere versies van hun savanne familieleden. Nijlpaarden en krokodillen worden gevonden bij de Semliki rivier terwijl het bos opvallend rijk is aan primaten. Chimpansee, zwarte en witte colobus, de Centraal-Afrikaanse rode colobus, blue monkey, red-tailed monkey, de Brazza's aap, vervet aap, grey-cheeked mangabey, baviaan, en Dent's Mona aap zijn allen aanwezig. Tot de nachtelijke primaten behoren de potto en bush baby.

Afstand en locatie: Semliki Forest National Park ligt 53km van Fort Portal, een rit van 2 uur.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013