Oeganda

 

Oeganda

Oeganda is zonder twijfel één van de mooiste landen in Afrika, met een fantastische natuur. Vanaf het moment dat u landt op de internationale luchthaven van Entebbe, met zijn adembenemende ligging op de evenaar en aan de beboste oevers van het Victoriameer, is het duidelijk dat u bent begonnen aan een reis in een heel bijzondere bestemming is. Vanuit ecologisch oogpunt is Oeganda de plaats waar de Oost-Afrikaanse savanne overgaat in de West-Afrikaanse jungle. Waar anders dan in Oeganda kunt u ’s morgens leeuwen observeren op de open vlaktes en dezelfde middag nog op zoek gaan naar chimpansees in het regenwoud, terwijl voor de volgende morgen de boot klaarligt om u naar de nijlpaarden en krokodillen te varen waarna u richting de mistige bergen gaat op zoek naar de berggorilla? Oeganda is eigenlijk de enige safari bestemming waarbij het scala aan bosprimaten even indrukwekkend is als de hoeveelheid dieren die op de vlakten leven. En tot slot wordt deze gevarieerde biodiversiteit nog eens gestaafd door het feit dan Oeganda veruit de kleinste van de vier Afrikaanse landen is met meer dan duizend (!) vogelsoorten. 

Toch is er nog veel meer in Oeganda dan de wilde dieren en de jungle - veel meer zelfs! De oorsprong van de machtige Nijl, met de spectaculaire en avontuurlijke mogelijkheid om te gaan wildwaterraften. Verder zijn er de besneeuwde toppen van de Rwenzori, een opwindende uitdaging voor bergbeklimmers, evenals de Virunga vulkanen. Beide bieden ook uitstekende wandelmogelijkheden door de hooggelegen landschappen. Ook de afgelegen en ontelbare eilanden van het Victoriameer en Bunyonyi zijn idyllische plekken, net zoals de door talloze bossen omgeven kratermeren die te vinden zijn in de dalen van de Rift Valley. Of u nu voor de eerste maal op safari gaat of een doorgewinterde Afrika bezoeker bent, Oeganda blijft een bestemming die niet te vergelijken is met enig ander land en biedt een unieke mix van savanne- en boswezens en een verbijsterende hoeveelheid natuursoorten. 

Oeganda's reputatie als Afrika's vriendelijkste land komt deels uit de traditionele gastvrijheid van haar cultureel gevarieerde bevolking, en deels uit het opmerkelijk lage niveau van de criminaliteit. Ook is de eco-vriendelijke zienswijze van Oeganda direct zichtbaar door het besluit van de regering om zes nieuwe nationale parken op te richten. Ook is er een explosieve groei van eco-toeristische projecten in samenwerking met de lokale gemeenschappen. De sfeer van sociaal beleid wordt gekarakteriseerd door o.a. het geleidelijk en doortastend doorvoeren van maatregelen die de verspreiding van HIV / AIDS verder moet terugdringen en het erkennen van de rechten van de vrouw. Het klimaat is ook zeer aangenaam, als gevolg van de combinatie van een equatoriale locatie en middelhoge tot hoge hoogten.

Bezienswaardigheden

Oeganda heeft vele bezienswaardigheden. Hoewel velen specifiek naar Oeganda gaan voor het maken van een Gorilla Tracking, heeft het land veel meer te bieden. Oeganda is gezegend met weelderige bossen, spectaculaire bergachtige landschappen, schitterende meren en een prachtige reeks van wilde dieren. Oeganda is met meer dan duizend geregistreerde soorten ook het mooiste vogelland in Afrika. Er zijn nationale parken met een verscheidenheid aan dieren, met inbegrip van de berggorilla's; rivieren, met name de bron van de rivier de Nijl die een van de langste rivieren in de wereld is; meren, zoals Lake Victoria welke een van de grootste zoetwatermeren ter wereld is; watervallen, zoals de Bujagali en Owen watervallen waar de elektriciteit van Oeganda wordt opgewekt bij de bron van de Nijl rivier; bossen, zoals het Bwindi Impenetrable Forest waar meer dan de helft van alle overgebleven berggorilla’s leeft; bergen, met name de bergen in het westen van Oeganda hebben een schoonheid die geen bezoeker wil missen; musea en historische bezienswaardigheden zoals het nationale museum en de Kasubi graven, en vele anderen. Stammen en talen van Oeganda

Engels is de officiële taal in Oeganda. Luganda is echter de meer gesproken taal in de meeste steden als het over zaken gaat. Dit is het gevolg van de Britse koloniale overheersing waar veelal Baganda chiefs werden aangesteld om toezicht te houden op het bedrijf. Vele jaren was de Luganda bijbel de enige beschikbare bron van onderwijs in de meeste Bantoe sprekende districten van Oeganda en het was dus niet onlogisch om het de officiële taal te maken, ware het niet dat er ook gebieden zijn waar ze er niets van begrijpen. Kiswahili wordt hier en daar wel gesproken, maar niet zonder wat onbehagen vanwege de associatie met slechte tijden en de Kiswahili sprekende soldaten die ten tijde van het Amin regime vele mensen hebben afgeslacht. Buurlanden Kenia en Tanzania hebben Kiswahili wel omarmd en daar wordt het vrijelijk gesproken in het parlement. Dit is niet het geval in Oeganda, waar vooral ouders terughoudend zijn in de pogingen van de regering om meer Kiswahili te onderwijzen in het basisonderwijs en op middelbare scholen. Een aantal talen zoals Runyakitara en Luganda zijn erkende opleidingen aan de Makerere Universiteit. Kiswahili is daar inmiddels ook ingevoerd. Tegenwoordig zijn er 17 stammen behorende tot de Bantoe en Nijl-stammen. Tot de Bantoe sprekende stammen behoren de Baganda uit de centrale regio en de Batooro, Banyoro, Bakiga, Bafumbira, Bakonjo, Bamba, Banyarwanda en Batwa uit de westelijke regio, plus de Basoga, Banyuli, Bakenye, Bagishu, Bagwe en Bagwere uit de oostelijke regio. Er zijn Bateso, Jopadhola en Karimojong, Kumam. Jonam, SEBI, Pokot (suk) en Tepeth uit het noordoosten, en de Nilotics met de Acholi, Alur, Langi, Lugbara, Madi en Kakwa uit het noorden. De Lendus uit Zaïre worden ook gevonden bij de grens in Noordwest Oeganda. 

Veiligheid in Oeganda

Omdat Oeganda in het verleden donkere periodes heeft gehad (zie ook het stukje over de politieke situatie en geschiedenis), vecht Oeganda nog steeds tegen het beeld van een onveilig land. Het tegendeel is echter waar, Oeganda is volkomen veilig om te bezoeken voor uw vakantie. Dit wil overigens niet zeggen dat er in de afgelegen gebieden geen minder veilige gebieden zijn of gebieden die wij vanuit Africa Miracles niet adviseren om als toerist te bezoeken. Natuurlijk bieden wij deze gebieden ook niet aan in onze reizen. Wij zijn altijd volledig op de hoogte over de situatie in alle landen en gebieden. U kunt dus absoluut met een gerust hart naar Oeganda!

Politieke Situatie en Geschiedenis

De twee grote politieke partijen die nu bestaan in Oeganda, werden gevormd in de late jaren 1940 en 1950. Hoewel de Democratic Party en de Uganda People’s Congress hun initiële tribale en religieuze inslag zijn kwijtgeraakt, blijven ze leunen op respectievelijk een katholieke en anglicaanse achtergrond. Ignatius Musaazi stichtte in 1952 Oeganda’s eerste politieke partij, de Uganda National Congress, maar dit werd later samengevoegd om de huidige Uganda People’s Congress te vormen. Oeganda kreeg haar onafhankelijkheid op 9 oktober 1962 na een korte periode van zelfbestuur waarbij de Democratic Party (geleid door de Muganda advocaat Bendicto Kiwanuka) de macht verloor aan de UPC (onder leiding van de uit het noorden komende Milton Obote van de Langi stam). Deze laatste partij had een alliantie met de Kabaka Yekka (King's) Party om van de democraten te kunnen winnen. Milton Obote, een Ugandees uit het noorden met slechts weinig bestuurlijke vaardigheden of ervaring, werd minister-president, terwijl Kabaka van de Buganda titulair president werd. Deze ongemakkelijke alliantie werkte slechts tijdelijk en was niet houdbaar. In 1966 bevond Kabaka zich in de ongemakkelijke positie, toen hij weigerde handtekeningen te zetten onder de vele documenten die zou leiden tot ondermijning van Buganda’s speciale status van een federale staat. De spanning liep nog verder op toen Muteesa uit de State House werd gegooid. Muteesa moest later vluchten tijdens een kogelregen die op een morgen werd afgevuurd omdat er een verzet was georganiseerd vanuit het paleis. Obote had blijkbaar strijdkrachten gestuurd om het paleis te controleren op wapens, waarna ze op verzet stuitten en het paleis bestormden. Muteesa vluchtte naar Engeland via Burundi en stief later als een arm man. Obote zelf werd later aan de kant gezet door kolonel Idi Amin Dada, zijn legercommandant in 1971. 

Onder Amin zijn duizenden burgers en soldaten afgeslacht (tot ongeveer 500.000!) terwijl hij de wereld misleidde over zijn ware aard en bedoelingen. Zijn populariteit nam af toen bleek dat hij niet de bevrijder was die de mensen verwacht en gehoopt hadden. Heersend als een dictator voerde hij vele impopulaire hervormingen door en veranderde het kabinet net zo vaak terwijl er tegelijkertijd nieuwe ministers via de radio werden benoemd. In 1972 beviel hij de verdrijving van duizenden Aziaten wiens voorgangers al meer dan 100 jaar geleden naar Oeganda waren gekomen en bedrijven hadden gesticht. Velen van hen waren kleinzonen en dochters van koelies die waren aangesteld in Oost-Afrika om te werken aan de Uganda Railway. Amin werd later verdreven toen Oegandese rebellen opererend vanuit Tanzania en Kenia (gesteund door Tanzania) hem eruit schopten. De troepen wandelden te voet en voorzien van zware Tanzaniaanse infanterie naar binnen en bevrijdden de meeste gebieden van Oeganda. Obote had inmiddels een tweede comeback gemaakt nadat professor Yusuf Lule (een academische Muganda) werd verraden en verbannen in Tanzania. Hier werd hij veroordeeld door Mwalimu Nyerere, de Tanzaniaanse president, waarna gedwongen werk verbannen naar Londen. Het was Obote gelukt om vele gevaarlijke allianties te overwinnen en te zorgen dat zijn eigen aanhangers aanwezig waren in elke laag van de hiërarchie en intriges. Hij benoemde een verkiezing die hij verloor maar wist toch de macht te behouden. Hij werd later afgezet door een fractie van Acholi-soldaten uit het noorden van wie de meesten werden gesteund door de Democratische Partij. 

Yoweri Museveni kwam vervolgens in beeld, die inmiddels al meer dan 17 jaar het land bestuurt. Na de vorming van een guerilla groep genaamd de National Resistance Movement, vocht hij een bush oorlog tegen Obote in de binnenlanden van Oeganda. Museveni, afgestudeerd aan de Universiteit van Dar es Salam, was vooral socialistisch in zijn politieke meningen. Zijn troepen bestormden Kampala in 1986 nadat Tito Okello’s troepen waren gedemoraliseerd en verslagen. Sinds de overname heef Oeganda kunnen genieten van politiek rustige jaren en sociale vooruitgang, met uitzondering van de oorlog in het noorden waar de Lord's Resistance Army onder leiding van Joseph Kony de Uganda's People's Defence Forces bevochten en duizenden onschuldige burgers hebben vermoord. Er is ook een opstand geweest in de westelijke regio waar de Allied Democratic Front veldslagen heeft gehad met de regeringstroepen. Gedurende de tijd van Museveni is de economie, die ooit op het randje van de afgrond stond, weer gezond geworden door een solide liberaliseringbeleid. Het gevolg was meer investeringen, meer vertrouwen en vele goede projecten op het platteland die gefinancierd worden. Er is veel politieke vrijheid en volledige persvrijheid. Mensen praten weer over alles zonder de vrees om opgepakt te worden.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013