Oeganda

Geld  

De munteenheid in Oeganda is de Oegandese Shilling. De Amerikaanse dollar is traditioneel de harde valuta van voorkeur, maar de Euro en Pond Sterling zijn tegenwoordig net zo geaccepteerd. Harde valuta kunnen worden omgewisseld voor Shillings bij banken en wisselkantoren in de grotere steden. Betalen met credit card is algemeen aanvaard en ook pinnen is mogelijk bij geldautomaten in Kampala, op Entebbe International Airport en ook in enkele andere grote steden.

Eten en drinken  

Het drinken van leidingwater moet u vermijden en wees voorzichtig met het gebruik van ijsblokjes. Gekookt water en water dat wordt verkocht in verzegelde flessen zijn prima en veilig  drinkbaar. Vooral in de warme en klamme gebieden is het belangrijk om veel water te drinken. Africa Miracles gebruikt alleen accommodaties die een goede kwaliteit bieden, dus u kunt normaal gesproken alles veilig eten wat u wordt aangeboden in deze accommodaties. Het blijft echter Afrika en gaat u altijd op uw gevoel af. Vertrouwt u iets dus iets niet, eet het dan niet. In Oeganda vindt u verder heerlijke banaangerechten, stoofschotels, pasta's en sappig fruit. Oeganda's cultuur is zeer gevarieerd en dit uit zich niet alleen in de manier van kleden en de taal, maar ook in de verscheidenheid aan verschillende gerechten. Een populair lokaal gerecht is Matooke waarbij de bananen worden gekookt in een saus van pinda's, verse vis, vlees en ingewanden. Matooke kan bij bijna elk gerecht geserveerd worden, en de beste en meest gebruikte manier waarop de Baganda de Matooke maken is om een bundeling te maken in banaanbladeren, en dit pakket koken met net genoeg water om de bladeren te stomen.

 


Communicatie  

Verschillende mobiele diensten zijn beschikbaar door het gehele land, waaronder MTN Uganda, Uganda Telecom, WARID telecom en Celtel Uganda. Deze bieden betrouwbare diensten voor mobiele telefoons door het gehele land. Internet faciliteiten zijn op veel plaatsen in Kampala verkrijgbaar. Ook in kleinere steden en hotels zijn er verschillende opties voor het gebruik van internet, maar afhankelijk van uw route kunt u ook zeker een aantal dagen hebben waarbij u het zonder internet zal moeten doen. Internationaal bellen: wanneer u wilt bellen naar het buitenland tijdens uw bezoek aan Oeganda is dat vrij duur, vooral vanuit de hotels. Het is vaak een beter en voordeliger idee om te bellen met uw eigen mobiele telefoon.

Fotografie en video  

Een reis door Oost -Afrika is een kennismaking met een andere cultuur en bevolking. U wilt dit ongetwijfeld vastleggen op foto of video. Soms wordt dit echter als storend ervaren door de lokale bevolking. Het tonen van respect, een niet al te opdringerige opstelling en vragen of een foto gemaakt mag worden voordat u de camera te voorschijn haalt, schept veel 'goodwill'. Het contact met de bevolking betekent dan meer dan alleen maar 'plaatjes schieten'. U kunt de batterijen van uw apparatuur op de meeste plaatsen opladen, maar houdt er rekening mee dat een aantal accommodaties slechts beperkt stroom heeft en dat de stroomspanning daarvan flink kan fluctueren.

Gezondheid  

De gezondheidszorg in Oeganda is van wisselende kwaliteit. In Entebbe en Kampala zijn de medische voorzieningen redelijk. Wij raden u aan om minimaal 4 weken voor vertrek advies in te winnen over de noodzakelijke inentingen en gezondsheidsadviezen. Raadpleeg voor de laatste informatie de website van de het Landelijk Coördinatiecentrum  Reizigersadvisering of in België de Gezondheidspas. Al uw vaccinaties worden bijgeschreven in uw vaccinatieboekje. Mocht u nog geen boekje hebben dan ontvangt u deze van de desbetreffende instantie. Vergeet niet dit vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Bij aankomst kan de douane ernaar vragen. Daarnaast verschaft het belangrijke informatie bij een eventueel bezoek aan een arts.
De grootste gedeelte van Oeganda wordt ook beschouwd als malariagebied en u kunt verschillende soorten profylaxe gebruiken voor preventie (Lariam, Malarone, of doxycline). De aanbevelingen verschillen en het is belangrijk om met een specialist te spreken voor de beste keuze voor u. Veruit de beste manier om malaria te voorkomen is om er simpelweg voor te zorgen dat de muggen u niet kunnen steken. Wij raden u aan om een goede antimuggen stift of spray mee te nemen met een zo hoog mogelijke percentage DEET. Voor de reizen die Africa Miracles organiseert is het niet nodig om een klamboe mee te nemen, dit is allemaal helemaal verzorgd tenzij anders vermeld in de reisbescheiden.

Grensdocumenten  

Voor Oeganda heeft is een visum verplicht. Het visum is ter plaatse te koop op de internationale luchthaven van Entebbe, maar ook verkrijgbaar bij de ambassade in Brussel. Het visum kost circa US$ 50,- per persoon en is drie maanden geldig vanaf de afgiftedatum en geldt voor een eenmalige binnenkomst. Het paspoort moet na afgifte van het visum nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Kinderen tot en met 15 jaar mogen in het paspoort van de ouders bijgeschreven staan. Kinderen die tijdens de reis 16 jaar worden, dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Let u er ook op dat er een bewijs nodig is van een gele koorts injectie (vaccinatie boekje), hierom kan worden gevraagd als u Oeganda binnenkomt.

In Nederland is geen Oegandese ambassade. Wel is er een consulaat, maar hier kunt u geen visum verkrijgen. Als u het visum vooraf geregeld wilt hebben dan kunt u dit regelen bij de ambassade in België.
Ambassade Republiek van Oeganda, Avenue De Tervuren 317,1150 Brussel, België
Tel. No. +3-22-7925825, Fax: +3-22-7630438
E-mail: ugembrus@brutele.be
Internet: www.ugandaconsulate.nl
Ook voor Rwanda heeft u een visum nodig, waarvan de kosten op dit moment US$ 50,- per persoon bedragen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de immigratiedienst van Rwanda.

Kleding  

Overdag is het over het algemeen warm en heet, dus neem veel lichte kleding mee. De avonden zijn koeler, vooral op grotere hoogten, dus een paar truien zijn ook benodigd. Degenen die van plan zijn om te wandelen in de bergen zullen worden blootgesteld aan alpine temperaturen en dienen overeenkomstige kleding mee te nemen. Stevige wandelschoenen en lekker zittende kleding zijn ideaal voor boswandelingen. Oeganda ligt op de evenaar en de zon kan hier zeer krachtig zijn en het is verstandig een hoed of pet mee te nemen, evenals een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril.

Voltage  

De netspanning in Oeganda is 220-240 volt. De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig. Wanneer u deze nog niet heeft kunt u het beste een wereldstekker aanschaffen. Deze kunt u wereldwijd gebruiken.
Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Gorilla permits feestelijk geprijsd in 2013