Rwanda

Lake Kivu

Op de laagste punten in de Great Rift Valley zijn (vulkanische) meren ontstaan, Lake Kivu is daar een voorbeeld van. Dit meer vormt tevens de grens met Congo. Vanuit plaatsen als Gisenyi, Kibuye en Cyangugu worden boottochten georganiseerd. Tot voor kort was er ook een reguliere bootverbinding van Gisenyi nar Kibuye, maar deze is opgeheven.

Een groot deel van de oever is zanderig, waardoor zelfs Rwanda een geschikte omgeving biedt voor een korte strandvakantie. In de omgeving van Gisenyi zijn diverse hotels met een eigen strand, ook bij Kibuye is een strand.  

In het noorden ligt Gisenyi. Deze stad met ongeveer 110.000 inwoners ligt onder de rook van de Nyiragongo vulkaan die in 2002 nog actief was. Toen kwamen lavastromen naar beneden en verwoesten een gedeelte van de stad Goma in Congo, net over de grens. Het is mogelijk om deze vulkaan te beklimmen en van bovenaf in de krater te kijken naar de vulkanische activiteit. Africa Miracles biedt een 4 of 5 daagse begeleide trek aan waarbij u respectievelijk 1 of 2 nachten op berg verblijft in de Democratische Republiek Congo.

In Lake Kivu wordt veel gevist, in elke plaats ligt een vloot van kleine vissersbootjes op de oever. Vanwege het vulkanisme liggen ook veel mineralen op de bodem van dit meer. Ondere andere wordt methaangas gewonnen, waar de Bralirwa brouwerij in Gisenyi gedeeltelijk zijn energie uit haalt. Bralirwa is voor 75% eigendom van Heineken en brouwt de lokale bieren Mützig en Primus maar ook Amstel Bier en onder licentie Guinness. De brouwerij is te bezoeken.  

De weg langs Lake Kivu tussen Cyangugu en Gisenyi die alle plaatsen met elkaar verbindt is in reistijd beslist niet de kortste. De weg is bochtig, gaat veel op en neer en is niet overal van goede kwaliteit. Zeker in de natte tijd is deze alleen per 4WD begaanbaar. Over deze weg is sinds november 2011 de Congo-Nile route uitgezet, een lange afstandsroute van 225 kilometer voor wandelaars, mountainbikers en 4WD.  

Aanbevolen accommodatie

Gisenyi:
Paradise Malahide***+ -10 kamers
Ongeveer 7 kilometer buiten Gisenyi ligt aan Lake Kivu deze kleinschalige accommodatie. De tien kamers bestaand in de vorm van vrijstaande uit hout en vulkaansteen opgetrokken bungalows of boven elkaar gelegen appartementen.
Paradise Malahide heeft een eigen zandstrand. Het restaurant is gespecialiseerd in visgerechten zoals tilapia en isambaza (soort sardine) van de grill uit Lake Kivu.

Serena Lake Kivu**** -72 kamers
Gelegen aan de oever van Lake Kivu in Gisenyi  met een eigen zandstrand en omgeven door een grote tropische tuin; dé plaats aan Lake Kivu om een paar dagen te vertoeven of als uitgangspunt te gebruiken om de vulkaan bij Goma te beklimmen of een boottocht op het meer te maken. De suites en luxe kamers zijn van alle gemakken voorzien, zoals airconditioning, wifi en televisie. Het hotel heeft diverse bars en het Kiyaga restaurant, waar u zowel buffet als à la carte kunt eten. In de tuin ligt een zwembad dat onderdeel uitmaakt van het Maisha Health Centre.
Regelmatig treden er lokale musici op en Intore Dancers met hun traditionele dans.

Kibuye:
Cormoran Lodge*** - 8 kamers
De geheel uit hout opgetrokken lodge ligt tegen de heuvel in Kibyue, waardoor u een mooi uitzicht heeft over het meer vanuit zowel uw kamer als het restaurant. De standaardkamers zijn voorzien van televisie, wifi, koelkastje en bad/douche. Naast de standaardkamer kan er ook een luxe VIP-kamer geboekt worden.
U kunt hier op het meer kajakken en boottocht maken of snorkelen. Er is geen eigen strand of zwembad.  Aalscholver Lodge biedt u verschillende accommodaties.
 

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Olympische sporters uit Rwanda naar Londen