Rwanda

Volcanoes National Park

Voor dit park in Rwanda zijn twee namen in omloop. Volcanoes National Park of Parc National des Volcans. De Virunga Mountains domineren dit Nationale Park in het noordwesten van Rwanda en vormen tevens de grens met buurland Oeganda en Congo. In Congo gaat dit gebied verder als Virunga National Park. De naam zegt het al, dit is een gebied van uitgedoofde vulkanen met steile, groene beboste hellingen. De toppen van de vulkanen behoren tot de hoogste van het Afrikaanse continent, de Karasimbi is 4507 meter hoog. Andere vulkanen zijn de Gahinga (3474 meter), Muhabura (4127 meter), Bisoke (3711 meter) en Sabyinyo (3634 meter).  
In ecosysteem van Volcanoes National Park bestaan 4 vegetatiezones. De laagste tot een hoogte van ongeveer 2600 meter bestaat voornamelijk uit bamboe. Hier leven de goriila's. Tot 3300 meter is het voornamelijk regenwoud en daarboven begint de alpinevegetatie. Boven de 4000 meter treedt dan weer een aparte zone in met specifieke Afrikaanse alpinebegroeiing. 
In deze streek bracht Dian Fossey de laatste 20 jaar van haar leven door (1967-1985), waarbij zij het gedrag van de berggorilla’s bestudeerde. De film 'Gorillas in the Mist' is hier opgenomen. Ongeveer de helft van de nog overgebleven gorilla’s die in het wild leven, verblijft in dit park. Andere dieren die in National Parc des Volcans voorkomen zijn o.a. buffel, duiker, spotted hyena, bushbuck en de zeldzame Golden Monkey.  

Gorilla Tracking

Uiteraard mag een bezoek aan de berggorilla's in hun natuurlijke omgeving niet aan een reis door Rwanda ontbreken. Voor deze Gorilla Treks wordt een beperkt aantal permits per dag uitgegeven, vandaar dat deze tijdig moeten worden aangeschaft. Er leven ongeveer 6 gorilla-families die onder begeleiding van gidsen bezocht kunnen worden. Zodra de gorilla's worden aangetroffen -dat kan wel eens 3 uur duren-, heeft u nog ongeveer 1 uur de tijd om van deze ontmoeting te genieten en plaatjes te schieten. Hoe lang het duurt voordat u een familie in het vizier heeft, is vooraf niet te zeggen. Het kan dus een inspannende wandeling worden over soms glibberige paden en u dient over en goede conditie, goed schoeisel en goede (regen-)kleding te beschikken. Kinderen beneden 16 jaar zijn niet welkom op de Treks.  

Golden Monkey Tracking

Er leven 2 Golden Monkey families die te benaderen zijn in Kabatwa en Musanga.  


Wandelen en bergen beklimmen

Ben u al eens op Mount Kilimanjaro of Mount Meru geweest, u kunt ook met gidsen en dragers de Karasimbi in enkele dagen bedwingen. Onderweg worden kampementen opgezet, waar u overnachten en maaltijden worden bereid. Ook naar de top van de Bisoke van 3711 meter is een begeleide beklimming mogelijk. Zuidelijker, even over de grens met de Democratische Republiek Congo nabij Gisenyi en Goma, ligt de actieve Nyiragongo vulkaan. Deze is ook begeleid te beklimmen. Africa Miracles informeert u graag over de mogelijkheden.  

Aanbevolen accommodatie  

Sabynyo Silberback Lodge**** - 8 kamers
Vlakbij de hoofdkwartier van de Parkservice aan de voet van de Virunga Mountains is Sabyinyo Silverback Lodge gebouwd. Een uitstekend uitgangspunt om op zoek te gaan naar de berggorilla of om een meerdaagse wandeling naar de top van een van de uitgedoofde vulkanen te maken.
De lodge is eigendom van de lokale gemeenschap, die daarmee fondsen genereert om in de omgeving buiten het park andere initiatieven te ondersteunen en te financieren. Daarmee is Sabyinio een echte duurzame lodge, die gerund wordt door Governor’s Camp uit Kenia. De kamers, cottages en suites, zijn ondergebracht in pannengedekte stenen gebouwtjes. Alle kamers hebben een ruime zitkamer met openhaard, ensuite faciliteiten met douche en toilet en een heerlijke veranda.
In het hoofdgebouw is een lounge met open haard, het restaurant en een kleine bibliotheek waar uitleg wordt gegeven over de positie van de lodge in de lokale economie en duurzaam, verantwoord toerisme. Vanaf de patio’s heeft u een prachtig uitzicht op de bergen en het landschap om u heen.

Virunga Safari Lodge***+ -6 kamers
Vanaf de heuvel waar Virunga Safari Lodge ligt heeft u een panoramisch uitzicht op de Virunga Mountain Range. En, als het even kan, ziet u ook de Ruhondo en Bulera meren vanuit uw kamer in oostelijke richting glinsteren. Elke kamer is uit steen opgetrokken en heeft een pannendak. De kamers liggen op terrassen tegen de heuvel in een groene omgeving en grote tuin. De sfeervol, warm ingerichte kamers, hebben houten vloeren, ensuite faciliteiten met douche en toilet.
Vanuit de lounge in hoofdgebouw kijkt u uit om de groene bergen. De open haard zorgt voor sfeer en met name tijdens de koude avonden voor warmte.  

Mountain Gorilla View Lodge***
Heel gunstig gelegen nabij de ingang van het park en de rijtijd van en naar de trekkings. De omgeving bestaat uit bomen en struiken, de lodge heeft zelf een ruime en vogelrijke tuin. Mountain Gorilla View heeft kamers in de vorm van grote cottages. Deze zijn voorzien van een aangename open haard. Elke kamer heeft ensuite faciliteiten met douche en toilet. De inrichting is echt Afrikaans en voelt warm aan. De maaltijden worden aangeboden in buffetvorm. Regelmatig brengt een groep van Intore Dancers de cultuur van Rwanda nog dichterbij.

 

 

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Olympische sporters uit Rwanda naar Londen