Rwanda

Algemeen

In de vorige eeuw hebben er veel wijzigingen plaatsgevonden in de landsgrenzen en de benaming van de landen in deze regio. Tot 1924 was dit een Duitse kolonie, hoewel  de Belgen hier  vanuit Belgisch Congo in 1916 binnentrokken om dit gebied te annexeren.  In 1962 werd het gebied onafhankelijk en opgesplitst in Burundi en Rwanda, nadat de Belgen zich in 1960 al uit Congo hadden moeten terugtrekken.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden van Rwanda zijn te vinden in de steden Kigali en Butare. In Kigali is gebouwd op 4 heuvels waardoor er altijd uitzicht is over de stad. Er zijn er verschillende musea, waaronder het Genocide Memorial Center, maar ook de moslimwijk is de moeite waard. Even buiten Kigali ligt Murambi, één van de plaatsen waar de genocide heeft plaatsgevonden en waar de herinnering het meest indringend is. Kigali is het politiek en zakelijk centrum van het land.
Butare was tot 1965 de belangrijkste stad van Rwanda. Hier staat nog steeds de grootste universiteit van Rwanda. Bijzonder is het Nationaal Museum met een boeiende collectie over de culturele geschiedenis van Oost Afrika. In de omgeving ligt Nyabisindu, vroeger bekend als Nyanza. Hier staat het voormalige Koninklijk Huis. Uiteraard zijn de Nationale Parken boeiend en dat is meestal de reden om een bezoek aan Rwanda te brengen. Hier leven nog berggorilla’s, chimpansees en vele andere primaten in hun natuurlijke maar gelukkig beschermde omgeving.

Stammen en talen

De genocide van 1994 staat velen nog goed bij. De minderheid van Tutsi’s had een superioriteits gevoel en de macht, terwijl de bevolking vooral uit Hutu’s bestaat. Deze machtsstructuur werd indertijd door de Belgen ondersteund.  Vanaf de onafhankelijkheid in 1962 bleef hier strijd over. Toen in 1994 het vliegtuig met de (Hutu-) presidenten van Rwanda en Burundi  voor de landing in Kigali  werd neergehaald, was dat de lont in het kruitvat en het moment voor de Tutsi’s om de in hun ogen minderwaardige Hutu’s uit te roeien. Meer dan een half miljoen Hutu’s vonden de dood.
Er is ook nog een derde volk in Rwanda. De Twa, beter bekend als de pygmeeën, en het oudste volk. Hun aantal is klein, slechts 1% van de bevolking van de naar schatting 12 miljoen inwoners.
De voertaal is Kinyarwanda maar er wordt ook veel Engels en Frans gesproken.

Veiligheid

Het is al weer meer dan 15 jaar geleden dat Rwanda negatief in het nieuws was in verband met interne strubbelingen. De strijd tussen Hutu’s en Tutsi’s is gelukkig voorbij. Nu is Rwanda een vredig land waar u rustig van uw rondreis kunt genieten. Aan de westgrens met de Democratisch Republiek Congo zijn nog wel eens wat kleine schermutselingen, maar daar waakt de Verenigde Naties over. Als u langs Lake Kivu rijdt of daar een boottocht maakt, zult u hier niets van merken. Verblijft u in Kigali, dan wordt u ook hartelijk bejegend en een bezoek aan een markt of winkelen is geen enkel probleem. Africa Miracles staat voor veilig op reis gaan!

Politieke situatie

Sinds 2000 is de politieke situatie stabiel. Paul Kagame is de President namen het RPF (Rwandan Patriotic Front). Het land is opgedeeld in vijf provincies.

Bereikbaarheid

Sinds voorjaar 2012 is Kigali dagelijks rechtstreeks bereikbaar met KLM vanaf Amsterdam. Vanaf Brussel vliegt u met Brussels Airlines op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag rechtstreeks naar Kigali. Bij zowel KLM als Brussels Airlines wordt op de terugweg een tussenlanding gemaakt in Entebbe (Oeganda). Africa Miracles kan uiteraard uw intercontinentale vluchten verzorgen.
Alternatief is o.a. Turkish Airlines met een overstap in Istanboel op de heen- en terugreis.

 

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Olympische sporters uit Rwanda naar Londen