Rwanda

Grensdocumenten

Een geldig paspoort (met minimaal 2 lege pagina’s) is benodigd. Op de datum dat u Rwanda binnenkomt moet het paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. Een visum is verplicht en kost US$ 50,- per persoon. U kunt dit ‘Single Entry’- visum verkrijgen door het online invullen van een formulier op de website van de Immigratiedienst van Rwanda http://www.migration.gov.rw/Forms.html onder de button ‘Public Forms’. Het visum is niet aan de grens of bij aankomst op de luchthaven van Kigali te verkrijgen. U kunt hier ook alvast een aankomstformuliertje downloaden dat u moet invullen bij aankomst op de luchthaven van  Kigali of aan de grens. Deze formulieren zijn ook bij aankomst ter plaatse beschikbaar.
Africa Miracles bemiddelt niet in het verkrijgen van visa.

Geld

De munteenheid in Rwanda  is de Rwandan Franc (RFR). De Amerikaanse dollar is traditioneel de harde valuta van voorkeur, maar de Euro wordt tegenwoordig ook goed geaccepteerd bij banken. Harde valuta kunnen worden omgewisseld voor Franken bij banken en wisselkantoren in Kigali. Buiten deze stad is het moeilijk. Betalen met credit card is algemeen aanvaard in hotels en lodges en sommige restaurants in Kigali. Pinnen is mogelijk bij geldautomaten van the Banque de Kigali in Kigali en op Kigali International Airport, maar niet altijd is er een goede verbinding waardoor uw pinkaart niet geaccepteerd wordt.    

 

Gezondheid

De gezondheidszorg in Rwanda is van wisselende kwaliteit. In Kigali en Kampala zijn de medische voorzieningen redelijk. Wij raden u aan om minimaal 4 weken voor vertrek advies in te winnen over de noodzakelijke inentingen en gezondsheidsadviezen. Raadpleeg voor de laatste informatie de website van de het Landelijk Coördinatiecentrum  Reizigersadvisering of in België de Gezondheidspas. Al uw vaccinaties worden bijgeschreven in uw (gele) vaccinatieboekje. Dit ontvangt u van de desbetreffende instantie bij uw eerste vaccinatie. Vergeet niet dit vaccinatieboekje mee te nemen op reis!  Bij aankomst kan de immigratiedienst ernaar vragen. Daarnaast verschaft het belangrijke informatie bij een eventueel bezoek aan een arts. Gele koorts is verplicht alsmede een choleraverklaring als u over land Rwanda binnenkomt (2012).

De grootste gedeelte van Rwanda wordt ook beschouwd als malariagebied en u kunt verschillende soorten profylaxe gebruiken voor preventie (Lariam, Malarone, of doxycline). De aanbevelingen verschillen en het is belangrijk om met een specialist te spreken voor de beste keuze voor u. Veruit de beste manier om malaria te voorkomen is om er simpelweg voor te zorgen dat de muggen u niet kunnen steken. Wij raden u aan om een goede antimuggen stift of spray mee te nemen met een zo hoog mogelijke percentage DEET. Voor de reizen die Africa Miracles organiseert is het niet nodig om een klamboe mee te nemen, dit is allemaal helemaal verzorgd tenzij anders vermeld in de reisbescheiden.  

 

Tijdverschil

In onze winter is het 1 uur later dan in Nederland, in onze zomer loopt de klok gelijk met Nederland.

Eten en drinken

Het drinken van leidingwater moet u vermijden en wees voorzichtig met het gebruik van ijsblokjes. Gekookt water en water dat wordt verkocht in verzegelde flessen zijn prima en veilig  drinkbaar. Vooral in de warme en klamme gebieden is het belangrijk om veel water te drinken. Africa Miracles gebruikt alleen accommodaties die een goede kwaliteit bieden, dus u kunt normaal gesproken alles veilig eten wat u wordt aangeboden in deze accommodaties. Het blijft echter Afrika en gaat u altijd op uw gevoel af. Vertrouwt u iets dus iets niet, eet het dan niet. In Rwanda vindt u veel rijst- en noodlesgerechten, zoete aardappelen en heerlijke banaangerechten, stoofschotels, cassave, pasta's en sappig fruit. Rwanda's cultuur is zeer gevarieerd, daarentegen is dat niet terug te vinden in de keuken vanwege het beperkte assortiment aan groenten. Een populair lokaal gerecht is Umutsima, Mizuzu en Isombe. Vlees komt maar in beperkte mate voor, wel kip en in de omgeving van Lake Kivu en de meren vis.
Alcohol wordt vaak lokaal gestookt en heeft dus overal een verschillende smaak. Het lokale biermerk van Rwanda is Primus of Mützi.   

 

Communicatie

Slechts 2 mobiele diensten zijn beschikbaar door het gehele land, waaronder MTN Rwandacel (95% van de markt) en Rwandatel. Eind 2012 komt daar waarschijnlijk een derde aanbieder bij. Deze bieden betrouwbare diensten voor mobiele telefoons door het gehele land. Internet faciliteiten zijn op veel plaatsen in het land beschikbaar. Rwanda ontwikkelt zich razendsnel tot hét ICT-land van Afrika met mobiel internet en wifi op vele lokaties.

Fotografie en video

Een reis door Oost -Afrika is een kennismaking met een andere cultuur en bevolking. U wilt dit ongetwijfeld vastleggen op foto of video. Soms wordt dit echter als storend ervaren door de lokale bevolking. Het tonen van respect, een niet al te opdringerige opstelling en vragen of een foto gemaakt mag worden voordat u de camera te voorschijn haalt, schept veel 'goodwill'. Het contact met de bevolking betekent dan meer dan alleen maar 'plaatjes schieten'. U kunt de batterijen van uw apparatuur op de meeste plaatsen opladen, maar houdt er rekening mee dat een aantal accommodaties slechts beperkt stroom heeft en dat de stroomspanning daarvan flink kan fluctueren.  

 

Kleding

Overdag is het over het algemeen warm en heet, dus neem veel lichte kleding mee. De avonden zijn koeler en soms echt koud, vooral op grotere hoogten, dus een paar truien zijn ook benodigd. Niet voor niets hebben kamers verwarming of de lodge een open haard. Degenen die van plan zijn om te wandelen in de bergen zullen worden blootgesteld aan alpine temperaturen en dienen overeenkomstige kleding mee te nemen. Stevige wandelschoenen en lekker zittende kleding zijn ideaal voor boswandelingen. Dat geldt met name als u op chimp- of gorillatracking gaat. U moet vaak behoorlijk wat hoogte overwinnen en de paden kunnen glad en modderig zijn.

Voltage

De netspanning in Rwanda is 230 volt. De netspanning kan wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig. Wanneer u deze nog niet heeft kunt u het beste een wereldstekker aanschaffen. Deze kunt u ook in Rwanda gebruiken.

Fooien

In Rwanda is het vrij ongebruikelijk dat u fooien geeft in bars, café’s en restaurants. Wilt u dat toch doen dan is 10% een redelijk bedrag.

 

 

 

 

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Aantal berggorilla\'s toegenomen
  • Olympische sporters uit Rwanda naar Londen