Tanzania

Migratie: de Grote Trek van de Gnoes

Stel u een colonne gnoes voor van 40 km lang en twee of drie dieren naast elkaar, die urenlang geduldig over de vlaktes sjokt. Vermenigvuldig dat aantal tot u ongeveer anderhalf miljoen gnoes heeft, doe daar nog 300.000 zebra’s, 300.000 Thomson gazellen en ongeveer 30.000 Grant gazellen bij, die allemaal op zoek zijn naar vers gras. Stel u verder de leeuwen en hyena’s voor die grommend de flanken van de kuddes afstropen in hun zoektocht naar verzwakte dieren en u heeft een idee van het jaarlijks terugkerende fantastische spektakel, De Grote Trek van de Gnoes. De cyclus begint bij de olifanten die bossen openbreken, de zware buffels die het lange gras plattrappen en de antilopen die hun eigen, veel kleinere migratiecyclus aan de rand van de bossen hebben. De gnoes zijn de meest toegewijde reizigers in de jacht op verse scheuten.

De Serengeti-migratie beslaat het hele jaar. De cyclus begint in mei als het gras op de zuidelijke vlakten is opgebruikt en de kudden langzaam via de westelijke corridor naar het noorden beginnen te trekken. Dit is ook de paartijd, waarin de stieren hun harems opbouwen en verdedigen tot ze volledig zijn uitgeput. De migratie bereikt eind juli/begin augustus de Masai Mara, waar de kudden tot september, soms zelfs tot oktober, blijven. Dan keren ze – in het voetspoor van de regens – via het Lobo-gebied terug naar het zuiden. In november bereiken ze de zuidelijke vlakten weer en blijven daar om te jongen en zich te goed te doen aan het voedzame gras. In een periode van drie weken tussen februari en maart jongt 90 procent van de vrouwtjes (ongeveer 50.000 dieren). Kalveren kunnen binnen zeven minuten staan en binnen twee dagen aan een leeuw ontsnappen. De kuddes blijven in het zuiden om hun jongen kracht op te laten doen, voordat ze naar het noorden trekken en de cyclus opnieuw begint.
Een belangrijk punt om te weten over de migratie, is dat deze sterk afhankelijk is van de regenval, en dat deze steeds moeilijker te voorspellen valt. De Serengeti is het gehele jaar door een prachtig park met een enorm grote hoeveelheid wild, en het gehele jaar door een uitstekende bestemming.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Nieuwe groepssafari Noord Tanzania
  • Rondje Kilimanjaro op de Mountain Bike