Tanzania

Mikumi en Udzungwa National Park

Mikumi National Park

Mikumi National Park ligt in oost-centraal Tanzania op het Centraal Afrikaanse plateau, ongeveer 300 km bij Dar es Salaam vandaan. Het hele park is iets groter dan Luxemburg, met de zuidelijke grens die samenvalt met de Tanzam Spoorweg die Mikumi scheidt van het Selous Game Reserve. Net ten zuidwesten van Mikumi liggen de Udzungwa Mountains met de Luhomero als hoogste top van maar liefst 2576m. De rotsachtige Udzungwa’s zijn een mooi deel van een U-vormige reeks bergen, waarbij de opening van de “U” naar het noordwesten is gericht. Ten westen van de vlakte liggen de Rubeho Bergen welke tot meer dan 2000m hoogte stijgen en overlopen in de bergruggen van Mbesera, Madizini en Mazunyungu Hills. In het zuiden liggen de Vuma Hills, iets lager, maar zeker niet minder mooi en uniek. De bergen zijn internationaal erkend als zijnde van uitzonderlijke biodiversiteit, maar de zuidelijke heuvels van Mikumi blijven relatief onontdekt.

Veel mensen komen special naar Mikumi voor de floodplains, maar er zijn vele redenen te noemen om naar dit bijzondere gebied te komen. De relatief open vlakten trekken vele soorten wild, de tracks zijn redelijk gemakkelijk te onderhouden, het rijden is er comfortabel, de zichtbaarheid is erg goed en er zijn bijna geen tsee tsee vliegen. De vlakten worden gekenmerkt door een harde laag zwarte klei, bekend als “black cotton soil”. De floodplain heeft een bomenpopulatie, variërend van verscheidene soorten acacia’s, Tamarinde bomen en Afrikaans zwarthout die in bepaalde gebieden opduiken. Vegetatie is afhankelijk van het klimaat, en het klimaat verschilt fors van het noordelijke gedeelte van Tanzania. Mikumi heeft namelijk niet twee verschillende regenseizoenen, maar één, van half december tot half mei, maar dit kan van jaar tot jaar verschillen. Tijdens het net natte seizoen kan het soms warm en vochtig zijn met temperaturen tot 33° Celsius, maar er staat meestal een windje waardoor het zelden onaangenaam is. Zelfs in het regenseizoen is Mikumi vrij toegankelijk, waardoor het een uitstekende plek is voor het zien van vogels, met opvallende hoeveelheden. De hellingen onder Mikumi Wildlife Lodge laten soms redsnaped weduwe vogels zien. Koppels van queleas bezoeken het park in de regentijd, ze gedragen zich net als rode snavel queleas. Een soort die overal gezien kan worden maar zich ook goed kan verstoppen, de Cuckoo Weaver, wordt regelmatig gezien bij de nijlpaard baden. Valken vinden Mikumi ook een erg aangename plaats om te verblijven.


Udzungwa Mountains National Park

De bossen van Udzungwa lijken een betovering; een groen toevluchtsoord ingesloten door 30-meter (100 voet) hoge bomen, gelaagd met schimmels, mossen en varens. Udzungwa is de grootste en biologisch meest diverse van de bergketen bestaande uit een twaalftal grote beboste bergen die majestueus uitstijgen boven de vlakten van Oost-Tanzania. Bekend staand als de Eastern Arc Mountains, wordt deze geïsoleerde massieve bergketen ook wel de Afrikaanse Galapagos genoemd door haar schat aan endemische planten en dieren. Tussen de oude landschappen van de Eastern Arc is Udzungwa de enige die de status van nationaal park toegekend heeft gekregen. Ook is het gebied uniek in Tanzania doordat het een onafgebroken stuk bos omspant vanaf een hoogte van 250 meter tot boven de 2000 meter zonder enige onderbreking. Udzungwa is hierdoor ook een magneet voor wandelaars. Een uitstekend netwerk van wandelpaden door het bos omvat onder andere de populaire half daagse wandeltocht naar de Sanje Waterval, die door een mist maar liefst 170 meter naar beneden duikelt, de beboste vallei in. De meer uitdagende wandeltocht met twee overnachtingen is de Mwanihana Trail welke leidt naar de hoogvlakte, met zijn panoramische uitzicht over de omliggende suiker plantages, waarna het pad oploopt tot Mwanihana piek, het op een na hoogste punt in de reeks. Ornithologen zijn aangetrokken tot Udzungwa voor een vogelrijkdom welke meer dan 400 soorten bevat. Vier vogelsoorten zijn bijzonder eigen aan Udzungwa, met inbegrip van een bospatrijs welke pas is ontdekt in 1991 en die meer verbonden is met het Aziatische geslacht dan aan enige andere Afrikaanse kip. Van zes soorten geregistreerde primaten, zijn de Iringa rode Colobus en de Sanje Crested Mangabey erg bijzonder omdat beiden nergens anders ter wereld te vinden zijn - de laatste bleef zelfs onopgemerkt door biologen tot 1979. Ongetwijfeld heeft dit grote bos nog vele andere schatten te onthullen. Voorgaande wetenschappelijk onderzoek zal zeker nog vele soorten toevoegen aan de catalogus van soorten planten en dieren.

Aanbevolen accommodaties in Mikumi National Park (Udzungwa heeft helaas geen vaste accommodaties):

Vuma Hills Tented Camp, goed middenklasse tentenkamp in Mikumi. Vuma Hills Tented Camp is in eigendom van de Fox familie. Het kamp is gelegen in de heuvels en biedt een schitterend uitzicht over de lager gelegen vlakte. Er zijn 16 tenten met en-suite badkamer.
Foxes Safari Camp / Stanley’s Kopje, is een eenvoudig tentenkamp in Mikumi. Ook Foxes Safari Camp behoort tot de Fox familie. Er zijn 8 tenten met en-suite badkamer en een veranda. Het kamp is voor een bezoek aan de Udzungwa Mountains een goede uitgangspositie.
Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Nieuwe groepssafari Noord Tanzania
  • Rondje Kilimanjaro op de Mountain Bike