Tanzania

Mkomazi en Katavi National Park

Mkomazi National Park

Het 3701 km² grote Mkomazi Game Reserve ligt oostelijk van de Pare bergen in Oost-Tanzania. Mkomazi is bijna een uitloper van Tsavo (Kenia) en bestaat eveneens uit savannevegetatie. De grote zoogdieren zoeken overigens, volgens de seizoenen, beide parken op. In 2006 werd Mkomazi verheven tot de status van 'National Park'. Mkomazi is in feite een versmelting van twee vroegere reservaten in het district Lushoto: Umba Game Reserve in Oosten en Mkomazi Game Reserve in het Westen. De bedreigde zwarte neushoorn en de wilde hond hebben een goed toevluchtsoord gevonden in dit nieuwe beschermde nationale park. Het doel van het park is om samen met het aangrenzende Umba Reservaat een zo goed mogelijke bescherming te bieden aan deze en andere soorten wild. Gelegen binnen het park, heeft de Mkomazi Rhino Sanctuary internationale faam behaald voor de rehabilitatie van de neushoorn en het biedt onbegrensde mogelijkheden voor het zien en onderzoeken van deze oerbeesten. Kuddes met giraf-antilopen, voorzien van een lange slanke hals en met koppen als buitenaardse wezens, overleven in Mkomazi’s landschap waar andere antilopen dat niet kunnen; de giraf-antilopen kunnen zelfs op hun achterpoten staan om de kleine bladeren van stekelige struiken en bomen te bereiken. Het park ontleent zijn naam aan het Pare (lokale stam) woord voor “water bron”, verwijzend naar de Umba Rivier aan de zuidoostelijke grens van Mkomazi. De rivier en andere waterbronnen geven een ideale leefomgeving voor zowel kleine en grote zoogdieren, waaronder de jakhals, leeuw, cheetah, luipaard, kudu, giraf, buffel, olifant en de zebra. Vogelspotters kunnen zich ook helemaal uitleven in een poging om ter plaatse zoveel mogelijk te zien van de 450 vogelsoorten die Mkomazi rijk is. Als een nationaal park, heeft Mkomazi de potentie om een roemrijk heiligdom te worden waar reizigers veel kunnen zien van Tanzania's verborgen natuurlijke schatten. Het reservaat vertegenwoordigt soorten en ecosystemen die verder niet worden aangetroffen in Oost-Afrika, waardoor het een prachtige aanvulling is op een safari door het noordelijke circuit

Aanbevolen accommodatie in Mkomazi National Park:

Babu’s Camp, kleinschalige middenklasse tentenkamp. U overnacht in 1 van de 5 grote safaritenten welke van alle gemakken zijn voorzien. Babu’s Camp is de enige accommodatie in Mkomazi en biedt u een goede locatie voor de verkenning van dit bijzondere natuurpark.

Katavi National Park

Afgelegen en zelden bezocht, Katavi is een echte wildernis waar u de sfeer kunt voelen van een eeuw terug en de verfijnde smaak van Afrika kunt proeven. Tanzania's derde grootste nationale park ligt in het zuidwesten van het land, binnen een tak van de Rift Valley. Het grootste deel van Katavi bestaat uit bossen dat een thuis geeft aan de vele elanden, sabel antilopen en roodbont antilopen. Echter de belangrijkste plek voor het zien van wild is bij de Katuma Rivier en de aangrenzende watergebieden, zoals de seizoensgebonden meren Katavi en Chada. Tijdens het regenseizoen zijn deze weelderige, moerasachtige meren een toevluchtsoord voor vele watervogels. Ook maakt dit het een prima leefklimaat voor Tanzania’s dichtste concentratie van nijlpaarden en krokodillen. Gedurende het droge seizoen trekken de waterplaatsen zich terug (drogen op) en dan komt Katavi National Park echt tot zijn recht. De Katuma rivier is dan teruggebracht tot een ondiep, modderig stroompje dat de enige bron van drinkwater in een groot gebied. De hoeveelheid wild die hierheen trekt is ongekend. Naar schatting 4000 olifanten en meer dan 1000 buffels. De aanwezigheid van enorme groepen giraffen, zebra’s, impala’s en rietbokken trekken leeuwen en gevlekte hyena’s aan. Katavi's meest unieke wildspektakel wordt verzorgd door haar nijlpaarden. Tegen het einde van het droge seizoen komen ze samen en dan zoeken soms wel 200 dieren een plekje in de smalle natte delen van de rivier.

Aanbevolen accommodaties in Katavi National Park:

Katavi Wildlife Tented Camp, exclusief tentenkamp in Katavi. Katavi Wildlife Camp is eigendom van de Fox familie. Het kamp ligt op een 1ste klasse locatie en de wilde dieren lopen werkelijk dwars door het kamp heen. Er zijn 8 mooie tenten, u vindt hier geen super luxe, maar absoluut een bijzondere en pure safari ervaring.
Chada Katavi Camp, luxe tentenkamp in Katavi. Chada Katavi is onderdeel van Nomad Tanzania en zij hebben de gave om de accommodatie te laten opgaan in de natuurlijke omgeving. Het kamp heeft 6 mooie safari tenten, zonder veel poespas, maar comfortabel en charmant.
Katuma Bush Lodge, middenklasse safari tentenkamp in Katavi. Katmu Bush Lodge biedt u de kans om niet voor de hoofdprijs Katavi te bezoeken, maar zij bieden een fantastische safari belevenis in een exclusief park voor een redelijke prijs. 

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Nieuwe groepssafari Noord Tanzania
  • Rondje Kilimanjaro op de Mountain Bike