Tanzania

Ngorongoro Crater

De beroemdste krater ter wereld, de Ngorongoro Crater, is gelegen in de Ngorongoro Conservation Area. Dit gebied strekt zich uit van de Karatu-hooglanden tot aan de Serengeti en de noordoever van Lake Eyasi. De Ngorongoro, die is ontstaan door de aardverschuivingen die ook de Rift Valley hebben gevormd, was ooit net zo hoog als de Kilimanjaro. Ongeveer 3 miljoen jaar geleden blies de berg zichzelf op, waarbij de Serengeti overdekt werd met as en de bodem van de krater in de berg wegzonk. De Ngorongoro Crater is de grootste nog intacte krater ter wereld, met een doorsnede van ongeveer 18 km en een oppervlakte van 260 km². De steile kraterwand is op zijn hoogste punt meer dan 600 m hoog.

De kraterbodem is een aards paradijs en met ongeveer 30.000 dieren één van de dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Omdat het gebied ingesloten is en de vlakke kraterbodem grotendeels uit open grasland bestaat, is het eenvoudig in beheer te houden, met als gevolg dat het een bolwerk van bedreigde diersoorten is, waaronder de zwarte neushoorn en de cheeta. Er zijn geen giraffen, topi’s of impala’s in de krater. Deze dieren vinden de rotspartijen een te lastig te nemen hindernis en verder is er ook onvoldoende gras voor grote kuddes antilopen. De prooidieren zijn gnoes, zebra’s en buffels. In het open gebied kan de jacht gemakkelijk worden gevolgd, hoewel zich in dit gebied de wonderlijke situatie voordoet dat de hyena’s de agressieve jagers zijn en de leeuwen de aaseters. Het in het zuidwesten gelegen Magadimeer is een groot ondiep sodameer waar talloze flamingo’s maar ook nijlpaarden en andere watervogels leven.

Vanaf de rand van de krater kronkelt de weg naar de Serengeti door glooiende grasgebieden en Acacia bossen naar beneden. Ongeveer 30 km van de krater leidt een smalle weg naar de Olduvaikloof. Op de plek van de kloof, die ongeveer 90 m diep is, lag ooit een meer. In de loop der jaren is het meer overdekt met dikke lagen vulkanisch as, waardoor overblijfselen uit de vroegste geschiedenis van de mensheid bewaard zijn gebleven. De gedachte dat u hier het dichtst bij het ontstaan van de mensheid staat, boezemt ontzag in, met name wanneer u de Leotoli-voetafdrukken ziet die zo’n 3,6 miljoen jaar geleden zijn gemaakt.Er zijn een aantal uitstekende accommodaties op de kraterrand, maar een andere erg mooie en leuke locatie om te overnachten is in de Karatu hooglanden, waarvandaan u evengoed een uitgebreid bezoek aan de Ngorongoro krater kan brengen. Op het hoogste punt van de Manyara steilte begint zeer vruchtbare landbouwgrond en een fantastisch berglandschap. Paarse gekleurde heuvels omringen rijke rode aarde en ordelijke velden met tarwe, zoete aardappelen, bonen en koffie. In de verte zijn de imposante kegels van de vulkanen Ngorongoro en Ol Doinyo Lengai zichtbaar. De accommodaties in deze regio liggen over het algemeen aan de rand van de steilte en bieden een prachtig uitzicht. De Karatu-hooglanden waren ooit een centrum voor blanke boeren, nadat de Duitsers het gebied hadden gekoloniseerd. Verschillende voormalige plantagehuizen doen nu dienst als lodge.

De Ngorongoro Crater is zo populair bij bezoekers dat de regering een regel heeft ingesteld dat iedere bezoeker, maar 1 keer per dag de krater in mag. U krijgt voor een forse entreeprijs wel een halve dag de gelegenheid de krater in al zijn pracht te aanschouwen. Een gemiddelde game-drive duurt meestal zo’n 5 uur en start of eindigt met een picknick lunch.

Aanbevolen accommodaties op de Ngorongoro Kraterwand:

Ngorongoro Sopa Lodge: middenklasse accommodatie. De Ngorongoro Sopa Lodge is een grootschalige gezellige safari lodge met grote kamers met uitzicht op de krater. In het restaurant wordt het diner bij u aan tafel gereserveerd, overdag staat er een heerlijk buffet voor u klaar. Er is een heel klein zwembad aanwezig.
Ngorongoro Serena Safari Lodge: middenklasse accommodatie met allure. De Ngoronoro Serena Lodge staat bekend om het prachtige uitzicht over de Ngorongoro Crater en de goede ligging ten opzichte van de Serengeti en de ingang tot de krater. De safalir lodge is een echte Serena met de goede service en faciliteiten.

Aanbevolen accommodaties in Karatu en omgeving:

Ngorongoro Farm House: middenklasse accommodatie in Karatu. De Ngorongoro Farm House is gelegen op een koffieplantage en biedt u een uitstekende overnachtingsplek. Kenmerken: gigantisch zwembad, heerlijk (vers) eten, mooie en ruime kamers (cottages) en leuke rondleidingen over de plantage
Rhotia Valley Tented Lodge: eenvoudige accommodatie in de Rhotia Valley. Het project Rhotia Valley is diep verankerd in de gemeenschap. Rhotia Valley Tented Lodge is gezellig en intiem, met maar vijftien tenthuisjes. Met uw verblijf in Rhotia Valley Tented Lodge draagt u direct bij aan het welzijn van de kinderen van het kinderhuis.
Gibb’s Farm: luxe accommodatie in Karatu. De Gibb’s Farm biedt u een kijkje op een Tanzaniaanse boederij in combinatie met een luxe verblijf op de plantage. Er is een bijzondere African Living Spa en als u van Wellness houdt dan is deze lodge echt een aanrader.
The Manor at Ngorongoro: bijzondere luxe accommodatie bij Karatu. The Manor at Ngorongoro onderdeel van Elewana is gelegen op het Shangri-La Estate. De “huizen” zijn gebouwd in oud Kaap Nederlandse stijl. Iedere gast wordt hier onthaald als VIP.
Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Nieuwe groepssafari Noord Tanzania
  • Rondje Kilimanjaro op de Mountain Bike