Tanzania

Selous Game Reserve

 

Het Selous Game Reserve heeft een nauwelijks te bevatten omvang. Met 50.000 km² is het Afrika’s grootste natuurgebied en het water van de rivier Rufiji verdeelt deze wildernis in twee ongelijke gebieden. Het noordelijke deel is toegankelijk voor echte natuurliefhebbers en het veel grotere deel ten zuiden van de Rufiji River is vrijwel ondoordringbaar en wordt helaas nog gebruikt voor de commerciële jacht. Het aantal accommodaties in Selous is beperkt, maar er komen steeds meer accommodaties van allerlei klasse bij.Driekwart van het Selous Game Reserve bestaat uit droog bos, genaamd miombo, waar de Baobabs direct opvallen, sommige bomen zijn meer dan 2000 jaar oud. Verder ziet u hier de zogenaamde worstboom met zijn grote worstvormige vruchten, zeer geliefd bij olifanten en apen, de Tamarind boom, Mahonie, Ebony en nog veel meer andere zeldzame boomsoorten. De brede meanderende rivier Rufiji met bijbehorende wetlands, bestaande uit meren en moerassen welke verbonden zijn door een groot aantal kanalen, is één van de meest opmerkelijke ecologische systemen in heel Oost-Afrika.

Selous is een prachtig wildreservaat, waarbij het karakter grotendeels wordt bepaald door de steeds veranderende loop van de Rufiji River. Op de zandbanken liggen enorme krokodillen, die bij het naderen van een boot plotseling in actie kunnen komen en met een luide plons onder het wateroppervlakte verdwijnen. Ook is Selous het thuis van de grootste populatie buffels in Afrika. Volgens recente tellingen ligt het aantal rond de 150.000, meer dan het dubbele van de gehele populatie in Zuidelijk Afrika! Er zijn in Selous grote aantallen leeuwen, giraffen, zebra’s, nijlpaarden en verschillende soorten antilopen aanwezig, maar wat het Game Reserve nog meer bijzonder maakt zijn de bedreigde wilde honden, de prachtige Sabel-antiloop en de unieke Selous wildebeest (duidelijk afwijkend in afmetingen en kleur van de soortgenoten in het noorden van Tanzania). Ook voor vogelliefhebbers is Selous Game Reserve een waar paradijs.

Het Selous Game Reserve is van oudsher bekend om zijn grote olifanten populatie. Als gevolg van zware commerciële stroperij tot aan het begin van 1990 was het aantal olifanten naar schatting helaas verminderd van 110.000 tot minder dan 30.000 in 1989. Gelukkig zijn er vervolgens succesvolle maatregelen genomen welke hebben geleid tot een gestage toename van de populatie, welke nu wordt geschat op ruim 60.000 olifanten. De olifanten en hun leef- en eetgewoontes bepalen voor een groot deel de omgeving waarin ze leven en zijn de architecten van de Miombo bossen en de savannes van Selous, daarmee is hun bestaan essentieel voor de overleving en de toekomst van Selous.


Wat een bezoek aan Selous extra speciaal maakt, is dat er verschillende zeer interessante activiteiten zijn die u kunt ondernemen. Zo kunt u het reservaat verkennen via begeleide wandelsafari’s, een schitterende avontuurlijke ervaring. Verder kunt u de Rufiji River en zijn vele kanalen en lagunes verkennen vanuit een boot en oog in oog komen met de vele nijlpaarden en krokodillen. Ook het uitbundige vogelleven is het beste te aanschouwen tijdens een riviertocht. Als dit alles nog niet spannend en bijzonder genoeg is dan kunt u in Selous ook één of twee nachten gaan “fly-campen”, waarbij u overnacht met alleen een klamboe tussen u en de sterrenhemel. Van slapen zal wellicht weinig terechtkomen door de nijlpaarden en olifanten die voorzichtig langs het kamp lopen, maar deze nachtelijke ervaring zult u niet snel vergeten. Naast alle bijzondere activiteiten is Selous Game Reserve een fantastisch natuurpark om dagen met de auto doorheen te toeren en indrukwekkende game-drives te maken.

Aanbevolen accommodaties in en rondom Selous:

Beho Beho Camp, luxe safari tentenkamp in Selous. Beho Beho was het eerste kamp in het échte Selous, in het koele berggebied. Beho Beho laat absoluut niets te wensen over en zorgt zelfs voor de doorgewinterde safari gast voor verrassingen.
Rufiji River Camp, middenklasse tentenkamp in Selous. Rufiji River Camp is een kamp van de familie Fox en heeft een fantastische ligging aan de gelijknamige rivier. Er zijn 20 tenten welke allemaal recent zijn gerenoveerd.
Selous Safari Camp, luxe safari tentenkamp in Selous. Selous Safari Camp is gelegen aan Lake Nzerakera en heeft 13 tenten voor de gasten. Elke tent is gebouwd op een verhoging en als leuke extra heeft elke badkamer ook een buiten douche.
Selous Riverside Safari Camp, middenklasse tentenkamp in Selous. Ook Selous Riverside Camp doet zijn naam eer aan, gelegen aan de Rufiji River. Er zijn 10 prachtig gedecoreerde safari tenten, welke op verhoging gebouwd zijn.
Lake Manze Tented Camp, middenklasse tentenkamp in Selous. Lake Manze Tented Camp is onderdeel van Adventure Camps en is wonderschoon gelegen aan Lake Manze. Het biedt een goede prijs/kwaliteit verhouding en met de 12 tenten een kleinschalig kamp.
Selous Wilderness Camp, luxe tentenkamp net even buiten Selous. Selous Wilderness Camp is geopend in 2009 en biedt u 7 zeer comfortabele tenten.  Het terrein is ruim opgezet en u vindt er een klein zwembad. Vanuit het restaurant kunt u optimaal genieten van het leven in de rivier en de dieren die voorbij komen wandelen.

Selous Luxury Camp, luxe tentenkamp in Selous. Selous Luxury Camp is onderdeel van de Serena groep en zij hebben wereldfaam op het gebied van het aanbieden van de safari belevenis. De 12 mooie tenten zijn knus ingericht en overal in het kamp heeft u een panoramisch uitzicht over Selous Game Reserve
Mivumo River Lodge, luxe safari lodge in Selous. Deze safari lodge is nog maar recent eigendom van de Serena Groep. Als één van de weinige accommodaties in Selous kunt u hier in charmante bandas overnachten. Wanneer u liever niet in een tent overnacht en graag de comfort van een airco zoekt dan is dit het juiste kamp voor u.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Nieuwe groepssafari Noord Tanzania
  • Rondje Kilimanjaro op de Mountain Bike