Tanzania

Serengeti National Park

Het Serengeti National Park is waarschijnlijk het beroemdste wildreservaat ter wereld. Het nationale park beslaat 14.763 km², een gebied vergelijkbaar met Noord Ierland. Het volledige Serengeti ecosysteem strekt zich echter over een veel groter oppervlakte uit en omvat de Masai Mara in Kenia en het Ngorongoro Conservation Area, een enorm gebied van wel 25.000 km², waarin dieren zich (redelijk) vrij kunnen bewegen. Het landschap bestaat grotendeels uit grassen die boordevol voedzame mineralen zitten en als een magneet werken op gnoes, zebra’s, impala’s en thomsongazellen.

Aan de zuidoostzijde van de Serengeti (grenzend aan Ngorongoro) is de omgeving van het Ndutu meer, met graslanden zo ver u kunt kijken. In elk jaargetijde zijn hier dieren te vinden, maar van december tot mei wemelt het hier werkelijk van de gnoes, zebra’s, secretaris- en struisvogels. Hyena’s en jakhalzen zijn dichtbij op strooptocht en in de lucht cirkelen gieren
De Olduvai Gorge, gelegen tussen de Ngorongoro Crater en de Serengeti, wordt tegenwoordig steeds vaker Oldupai genoemd naar een wilde sisalplant die in die omgeving groeit. Dit gebied is een bijzonder belangrijk vanwege de vondsten van oude menselijke fossielen (door de beroemde Leakey familie). De “Nutcracker Man” of Australopithecus boisei welke zo’n 1.8 miljoen jaar geleden leefde. Er is een klein informatie museum bij het bezoekers centrum. De bergengte is een waardevolle schat van archeologische plekken met fossielen, overblijfselen van oude nederzettingen en stenen kunstvoorwerpen. Excursies kunnen worden georganiseerd.

In het midden van het park ligt het Seronera-dal, één van de rijkste wildgebieden in de omgeving. Dit gebied beschikt niet alleen over een belangrijke waterbron, maar markeert ook de grens tussen grasvlakten en de beboste heuvels in het noorden en trekt uit beide leefomgevingen dieren en vogels aan. Behalve de dieren van de vlakten komen in de beboste gebieden ook bavianen, apen, buffels, giraffen, elandantilopen, bosbokken en dikdik-antilopen voor. Water- en rietbokken bevolken de oevers van de rivier en worden begluurd door luipaarden die graag luieren in de schaduwrijke worstenbomen. Ook is de omgeving van Seronera een uitstekende locatie voor het maken van een ballonvaart. Er is vrijwel niets zo betoverend als rond zonsopgang over dit landschap te glijden, soms laag over de boomtoppen en op andere momenten hoog genoeg om de totale omvang van deze uitgestrekte wildernis te zien.


De Westelijke corridor steekt uit als de steel van een pan en volgt zowel het stroomgebied van de Grumeti River als de grenzen van de Serengeti tot aan Lake Victoria. De centrale heuvelrug wordt aan weerszijden omzoomd door uitgestrekte vlkaten, die tijdens het regenseizoen veranderen in een bloemenzee. Dit lijkt spectaculair, maar is een nachtmerrie voor de chauffeurs. Het gebied kan dan ook het beste in de droge maanden (juli tot oktober) worden bezocht als de honkvaste dieren zich verzamelen langs de rivier. In de Grumeti River leven gigantische krokodillen die bij elke oversteek van de gnoes een feestmaal hebben.

De noordelijke regio van de Serengeti is een uitgestrekt ongerept gebied met beboste glooiende heuvels afgewisseld met open grasweide en grote granieten uitsparingen. De meeste bezoekers beperken hun bezoek aan de Serengeti tot het zuiden en midden en reizen niet naar het noorden. Het is een onbekende en ongerepte natuur vol met prachtige landschappen en een overvloed aan flora en fauna. De noordelijke Serengeti heeft een grote populatie dieren zoals nijlpaarden, giraffen, elanden, topi's, impala's en Thomson's gazellen. Dit gebied is de thuisbasis van de grootste resterende concentraties van olifanten in de Serengeti. Deze sierlijke reuzen zijn jaren lang het slachtoffer geweest van de jacht. Toen het wereldwijde verbod op de handel in ivoor werd opgelegd in 1989, kwam de stroperij tot een abrupt einde. Het aantal olifanten stijgt in een gestaag tempo. De dieren migreren van de Masai Mara naar noord Serengeti. Roofdieren zijn ook overvloedig in het noordelijke gebied, hoewel niet in die mate die gezien kan worden in Seronera. De dikke bush en de bossen maken het wel moeilijker om roofdieren te spotten. Leeuwen en hyena’s worden hier regelmatig gezien.
De spectaculaire Lobo River Valley biedt simpelweg de beste ervaring op het spotten van wilde dieren. De beste periode is tijdens het droge seizoen van half juli tot eind november en is oppperbest tussen ongeveer half september en eind november, wanneer dierlijke concentraties zijn op hun hoogste. Aan het einde van het droge seizoen biedt Lobo misschien wel de beste wild ervaring in Oost-Afrika. Zelfs de grote trekkende kuddedieren houden hier een korte pauze. Veel van de vaste dieren verzamelen zich bij de waterplaatsen en bieden u de perfecte kans op het zien van een grote variatie aan wilde dieren.

Aanbevolen accommodaties in het Serengeti gebied:

Middenklasse niveau (brons)
Ndutu Safari Lodge, eenvoudige safari lodge in het zuiden. Ndutu Safari Lodge is “The Place To Be” van december tot mei, want dan bevinden de grote kuddes gnoes zich letterlijk in de tuin. Er zijn 32 eenvoudige kamers en een gezellig restaurant.
Serengeti Sopa Lodge, populaire safari lodge in het zuiden. De Sopa Lodge heeft 69 kamers en is grootschalig te noemen. Net als alle Sopa Lodges biedt ook deze in de Serengeti u een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
Serengeti Serena Lodge, bekende safari lodge in Seronera. Dit is een echte Serena accommodaties met kamers als cottages gelegen in de heuvels. Elke cottage biedt plaats aan 2 ruime kamers met uitzicht over de vlakten. Persoonlijk vinden wij het eten bij deze Serena niet volgens Serena standaard.
Serengeti Kati Kati Camp, eenvoudige safari tentenkamp in het midden. Kati Kati geeft u de echte bush ervaring, zonder allerlei posh en luxe, maar wel een goed bed, warme douche en een fantastische kennismaking met de Serengeti.
Soroi Serengeti Lodge, nieuwe safari lodge in het westen. De Soroi Serengeti Lodge is gelegen in de heuvels en biedt een panoramisch uitzicht over de Serengeti. Er is een klein zwembad voor heerlijke verkoeling voor overdag en in jet restaurant met de open keuken dineert u onder de sterrenhemel.

Luxe middenklasse niveau (zilver)
Lake Masek Tented Camp, mooi luxe tentenkamp in het zuidoosten. Lake Masek Tented Camp is gelegen aan het gelijknamige meer en heeft de beschikking over 20 luxe tenten. Hier vandaan kunt u natuurlijk op game-drive gaan, maar ook een wandeling met een Maasai maken of de historische sites van de Serengeti bezoeken.
Mbalageti Tented Camp, fijne safari accommodatie in het westen. Mbalagaeti biedt u niet alleen een fantastisch uitzicht, prachtige tenten, maar ook eenvoudige kamers. Hierdoor kunnen zij iedere gast welkom heten en de echte Mbalageti ervaring meemaken.
Kuhama Camp, goed mobiel tentenkamp. Kuhama Camp reist als het ware met de gnoes mee en zet de tenten op in de verschillende delen van de Serengeti. Het kleinschalige kamp is van alle gemakken voorzien en heeft altijd een schitterend uitzicht.
Bilila Lodge Kempinski Serengeti, luxe safari lodge gelegen op de weg naar het noorden. Kempinski heeft een eigen stijl en ook de Bilila Lodge is volgens deze normen gebouwd. Modern en comfortabel met Afrikaanse stijlen bieden de 77 kamers een heerlijk verblijf.

Top niveau (goud)
Migration Camp, prachtig gelegen luxe tentenkamp met adembenemend uitzicht. Het camp is gelegen in het noorden van de Serengeti en bestaat uit 20 luxe tenten. Elke kamer heeft een badkamer met douche en toilet. Vanaf uw veranda heeft u een schitterend uitzicht over de Grumeti Rivier, een drinkplaats voor de dieren. 
Olakira Camp, luxe mobiel tentenkamp. Olakria ademt de sfeer van lang vervlogen tijden en biedt u een traditionele safari ervaring in de Afrikaanse bush, maar wel met alle moderne gemakken. U overnacht in een grote 2-persoonstent en u dineert aan een grote tafel samen met de andere gasten, ideaal om de belevenissen van de dag uit te wisselen.
Singita Faru Faru Lodge, voor de ultieme luxe safari. Alle accommodaties in het Singita Game Reserve zijn luxe en bieden u een exclusieve Afrikaanse safari. Er zijn 8 prachtige suites met airco en in het Singita reservaat zijn interessante activiteiten mogelijk, zoals wandelen, paardrijden, tennis, maar natuurlijk ook game-drives in open safari-jeeps.

Ballonsafari:

In de Serengeti kunt u een ballonsafari maken. U gaat de meest fantastische panorama gezichten zien, de grote groepen wilde dieren die onder u voorbij trekken, u leert de Serengeti van een heel andere kant kennen, een belevenis die u uw hele leven lang niet meer zult vergeten. U stijgt met het opkomen van de zon op, en vliegt de zon tegemoet (afhankelijk van de wind), de hoogte bepaalt u gezamenlijk met uw piloot. De ene keer vliegt u op boomtop hoogte, de andere keer op een hoogte van ongeveer 1000 meter, zodat u optimaal van de dieren en het panorama uitzicht kunt genieten. De stilte op deze hoogte is onvoorstelbaar De vlucht duurt ongeveer een uur en na de landing staat een traditioneel "Out of Africa" ontbijt voor u klaar, midden in de bush, met prachtige linnen tafellakens, zilveren bestek en champagne.


Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Nieuwe groepssafari Noord Tanzania
  • Rondje Kilimanjaro op de Mountain Bike