Tanzania

Tarangire National Park

Het Tarangire National Park ligt op 115 km ten zuiden van Arusha en is een lang en smal park dat 1360 km² beslaat en grotendeels langs de rivier Tarangire loopt. De natuurlijke vegetatie – acaciabomen en enorme baobabs – wordt afgewisseld door grote moerasgebieden. De moerassen zorgen met hun zwarte modder voor sappige grasgebieden, terwijl langs het water hoge bomen staan, waaronder vijgenbomen, tamarinden en worstenbomen. Hoewel het relatief klein is, heeft Tarangire grote voordelen: behalve de goede bereikbaarheid beschikt het park na de Ngorongoro Krater over de grootste concentraties wild van Tanzania, maar komen hier veel minder toeristen. Ook komt hier een aantal diersoorten voor die u niet in de grote parken in het westen zult zien, waaronder elanden, oryxen, grantgazellen en giraffegazellen. De neushoorn is helaas niet meer te zien in Tarangire National Park. Het park ligt aan de zuidelijke rand van een weids leefgebied dat zich uitstrekt tot Amboseli in Kenia. Als het land en de kleinere rivieren opdrogen trekken de kudden naar het immer aanwezige water van de Tarangire en zijn omliggende moerassen. In juni arriveren eerst de elanden en oryxen, gevolgd door olifanten, gnoes en zebra’s. De beste tijd voor een bezoek is van juni tot oktober. Hoewel de kuddes hier blijven tot in maart en de geboorte van duizenden kalveren een fantastisch gezicht is, maken regens, overvloedige vegetatie en de grote hoeveelheden insecten deze tijd minder geschikt voor het spotten van wild.

Een mooie locatie in het Tarangire National Park is het Silale-moeras. Dit is de meest noordelijke van de grote moerassen in het park, die – gevoed door natuurlijke bronnen – het hele jaar door oases van sappig groen gras zijn. Veel van de dieren die u hier ziet, zijn overdekt met een laag modder omdat ze tot hun middel in het water hebben gestaan om de beste scheuten te bereiken. Ook treft u hier een groot aantal vogels aan, waaronder de steppe- en visarend, maraboe, reuzenreiger, witte pelikaan, spoorwiekgans en heilige ibis. Rond de moerassen zou u ook geconfronteerd kunnen worden met een bijzonderheid van het park: leeuwen die in bomen klimmen. Het fenomeen van in bomen klimmende leeuwen werd voor het eerst in Lake Manyara National Park gesignaleerd, maar doet zich her en der in andere parken voor. Aangenomen wordt dat leeuwen hiermee begonnen zijn om vliegen te ontlopen en dat dit gedrag door anderen is gekopieerd. Leeuwen lopen soms kilometerslang om een favoriete boom te bereiken.

Tarangire National Park is een onderdeel van de Tarangire Conservation Area. Dit betekent dat het er in het park strenge regels en voorschriften worden gehanteerd voor de instandhouding en het gebied beschermd is, maar dat er wel mogelijkheden open worden gelaten. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan om game-drives in het donker te maken (zogenaamde night game-drives), en ook behoren wandelingen tot de mogelijkheden. Een doelstelling van de Tarangire Conservation Area is ook de bescherming van belangrijke habitats buiten het Tarangire National Park. De lokale gemeenschappen worden intensief betrokken bij het beheer van het gebied waarbij inkomsten voor de mensen worden gegenereerd door toeristische activiteiten te ontplooien. Het conservaat bestaat uit vier afzonderlijke gebieden, de Lolkisale Conservation Area (LCA), de Naitolia Concession Area (NCA), het Makuyuni Elephant Dispersal Area (MEDA) en de Lolkisale Livestock and Wildlife Zone (LLWZAanbevolen accommodaties in het Tarangire gebied:

Tarangire Treetops, luxe boomhutten in het Tarangire buitengebied. Tarangire Treetops biedt u een fantastische accommodatie door de kamers in bomen te bouwen. Alle kamers zijn luxueus ingericht en geven een fantastisch safari gevoel. Ideaal voor iedereen die net even iets anders zoekt, maar luxe en comfort absoluut een must vindt.
Tarangire Sopa Lodge, middenklasse safari lodge in Tarangire. Een echte sfeervolle Sopa Lodge met 75 kamers en een fantastisch groot zwembad. Vanuit de lodge bent u direct in het park en dat geeft veel gemak.
Maramboi Tented Camp, middenklasse tentenkamp in het Tarangire buitengebied. Maramboi Tented Camp is een ruim opgezet tentenkamp met 20 tenten. De tenten zijn gebouwd op een groot platform en bieden een wijds uitzicht over de graslanden. Er is een zwembad en in de avond een kampvuur voor gezellige bijeenkomsten.
Swala Camp, exclusief luxe tentenkamp. Swala Camp ligt afgelegen in Tarangire National Park en dat geeft het een exclusief gevoel. Er zijn 9 luxe tenten en er is een kleine waterplaats waar de olifanten komen drinken. U dineert in stijl onder de sterrenhemel.
Oliver’s Camp, luxe tentenkamp in het zuidwesten van het park. Oliver’s Camp heeft het alleen recht om nacht game-drives en wandelsafari’s in Tarangire te mogen ondernemen, dit kunt u samen met de gidsen van Oliver’s Camp doen, echt een aanrader.
Tarangire River Camp, middenklasse tentenkamp in het buitengebied van Tarangire. Tarangire River Camp heeft 20 mooie safaritenten, welke van alle gemakken zijn voorzien, zoals warm- en koudwater in de fijne badkamer. Het management werkt nauw samen met de lokale Maasai en een kennismaking met deze stam is zeker een aanrader.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Nieuwe groepssafari Noord Tanzania
  • Rondje Kilimanjaro op de Mountain Bike