Tanzania

Reisinformatie van Tanzania

Grensdocumenten

Een geldig paspoort is benodigd dat bij uitreisdatum nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum is verplicht en kost € 50,- of US$ 50,- per persoon. Het visum kan worden verkregen bij het Tanzaniaanse ambassade in uw land of bij aankomst op een van de internationale luchthavens van Tanzania (niet van toepassing voor alle nationaliteiten). Voor een visum aanvraag in Tanzania heeft u geen pasfoto of een kopie van een ticket nodig, voor aanvragen bij de ambassade wel.

Het adres van de Tanzaniaanse ambassade
Nederland
H.A. Van Karnebeeklaan 46
Amsterdam
Telefoon:  +31(0) 20 6416060
Fax: +31 (0) 20 180319158

België
Avenue Louise 363
B-1050 Brussel
Telefoon: (+32)-(0)264 06500
Fax: (+32)-(0)264 68026
Voor meer informatie over de ambassades klik hier

Geld

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. U kunt contant Euro’s of US-Dollars meenemen en deze op de luchthaven of bij uw hotel of lodge inwisselen voor Tanzaniaanse Shillings. Op veel locaties zoals bij accommodaties en souvenirwinkeltjes nemen ze soms ook US-Dollars (geen Euro's) aan, uw wisselgeld krijgt u dan in Shillings tegen een creatieve koers. Op de meeste plaatsen zijn betalingen met een creditcard ook van harte welkom. In grotere steden zoals Arusha en Dar es Salaam en op de internationale luchthavens zijn er mogelijkheden om geld te krijgen via een ATM (geld pinnen), doch regelmatig komt het voor dat buitenlandse bankpassen niet geaccepteerd worden. Zodra u op safari bent is er vaak geen enkele gelegenheid meer om te pinnen. In Tanzania is het meestal gebruikelijk om bij het kopen van souvenirs af te dingen en het spel met de verkoper aan te gaan.

Vaccinaties

Wanneer u naar Tanzania reist is een Gele Koorts vaccinatie verplicht en is er een Cholera verklaring nodig als u over land grenzen passeert. Verder wordt u dringend aangeraden de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen. U dient een geldig geel vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Voor Zanzibar is de choleraverklaring verplicht.
Voor meer informatie kijk op Gezond op Reis

De volgende inentingen worden geadviseerd: DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Gele Koorts (verplicht), Hepatitus A, Buik Tyfus.

Tevens wordt ook steeds vaker geadviseerd om voorzorgsmaatregelen tegen Hepatitis B te nemen. Het merendeel van Tanzania wordt gezien als malaria gebied en u kunt diverse soorten antimalariamiddelen kiezen ter voorkoming. Het beste om malaria te voorkomen is ervoor te zorgen dat u niet gestoken wordt, daarom is een goede protectie belangrijk. Wij adviseren u een goede anti-muggen stift, spray of lotion mee te nemen met een hoog DEET percentage.  Bij de reizen die wij voor u organiseren hoeft u geen klamboe mee te nemen, tenzij dit specifiek anders vermeld staat.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is er 1 uur tijdsverschil met Tanzania. In de winter is het 2 uur later dan in België en Nederland.Kleding

Tijdens de safari is het gebruikelijk om informele vrijetijdskleding te dragen, waarbij katoen een fijne stof is om te dragen en voorkeur in een lichte tint bruin of groen. Overdag zijn shorts prettig en na zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met muggen. Een trui of jasje kan erg handig zijn voor de vroege ochtenden en de koelere avonden. Daarnaast zijn gemakkelijk zittende schoenen aan te bevelen. Veel accommodaties beschikken over een zwembad; vergeet daarom uw zwemkleding niet. De zon kan hier zeer krachtig zijn en het is verstandig een hoed of pet mee te nemen, evenals een zonnecrème met hoge beschermingsfactor en een zonnebril.

Communicatie

Internet: Tanzania is een land waar op veel plaatsen internet beschikbaar is en ook in het dagelijkse leven is het net al behoorlijk geïntegreerd. Bij diverse accommodaties kunt u gebruik maken van een computer met internet, maar de snelheid laat soms wel te wensen over. Wanneer u echt op safari bent moet u er echter rekening mee houden dat u geen gebruik kunt maken van internet.
Bellen: in Tanzania zijn er 3 verschillende netwerken (Safaricom, Zain en Orange) welke samen een behoorlijk sterk netwerk in Tanzania hebben gecreëerd. Het is verbazingwekkend dat u zelfs in de Serengeti of op een andere afgelegen locatie vaak toch kunt bellen. Wanneer u echt naar afgelegen gebieden reist dan moet u rekening houden met zeer beperkt bereik, maar rondom steden heeft u meestal uitstekend de mogelijkheid om te bellen. U kunt bij aankomst eventueel een simkaart kopen met een beltegoed, zodat u binnen Oost-Afrika goedkoop kunt bellen. Wanneer u vanuit Tanzania naar het buitenland wilt bellen dan is dat behoorlijk duur. De hotels waar u kunt bellen rekenen torenhoge tarieven en u kunt vaak beter met uw eigen mobiele telefoon naar huis bellen (maar houdt u er rekening mee dat ook dit vrij kostbaar is).

Eten en drinken

Voedsel en water zijn in Tanzania soms minder betrouwbaar dan u waarschijnlijk gewend bent. Door iets meer op te letten dan u in het normale dagelijkse leven misschien gewend bent kunnen veel vervelende dingen voorkomen worden. Vermijd het drinken van leidingwater en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes. Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kunt u prima drinken. Het is belangrijk om veel te drinken, met name in droge/hete gebieden. Africa Miracles biedt u echt alleen kwaliteit en bij de accommodaties waarin u overnacht kunt u veilig genieten van het aangeboden eten en drinken. Natuurlijk kan het geen kwaad om iets meer op te letten, maar het grote genieten staat op nummer één.

Fotografie en video

Een reis door Oost -Afrika is een kennismaking met een andere cultuur en bevolking. U wilt dit ongetwijfeld vastleggen op foto of video. Soms wordt dit echter als storend ervaren door de lokale bevolking. Het tonen van respect, een niet al te opdringerige opstelling en vragen of een foto gemaakt mag worden voordat u de camera te voorschijn haalt, schept veel 'goodwill'. Het contact met de bevolking betekent dan meer dan alleen maar 'plaatjes schieten'. U kunt de batterijen van uw apparatuur op de meeste plaatsen opladen, maar houdt er rekening mee dat een aantal accommodaties slechts beperkt stroom heeft en dat de stroomspanning daarvan flink kan fluctueren.

Voltage

De accommodaties in Tanzania hebben een netspanning van 220-240 volt. De netspanning kan sterk wisselen, dus wees voorzichtig met gevoelige apparatuur. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig. Wanneer u deze nog niet heeft kunt u het beste een wereldstekker aanschaffen. Deze kunt u wereldwijd gebruiken.

Fooien

Het is in Tanzania zeer gebruikelijk om iemand te belonen met een goede tip, maar natuurlijk alleen als de persoon dit volgens u ook verdiend heeft. De salarissen liggen in Tanzania relatief erg laag en wat voor u misschien een kleine fooi is kan een groot bedrag voor de ontvangende persoon zijn. Voor iemand die bijvoorbeeld uw koffer naar uw kamer brengt is een beloning van tussen de KSH 50 en 100 zeer gewaardeerd. In een restaurant is het achterlaten van een tip van rond de 10% van het totale bedrag gebruikelijk. Wanneer u in een accommodatie verblijft waar alles inclusief is dan kunt u vaak gebruikmaken van de tipbox. Ook hier geldt weer dat een tip als beloning moet worden gezien en dat u zelf het bedrag bepaalt, maar een richtlijn is ongeveer tussen de USD 5 en 10 per persoon per dag. Eventueel kunt u een bepaald persoon nog iets extra’s toestoppen bij een uitmuntende prestatie. Voor de gids die u begeleid tijdens de safari is een richtlijn voor een goede fooi rond de USD 10 per persoon per dag, maar een mooi boek of een nieuw paar schoenen is zeker net zo welkom.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie

actueel

  • Nieuwe groepssafari Noord Tanzania
  • Rondje Kilimanjaro op de Mountain Bike