Zanzibar

Stone Town


Stone Town klinkt misschien niet direct als een romantische naam, maar dit deel van Zanzibar Town is het culturele hart van het eiland Zanzibar. In de afgelopen 200 jaar is Stone Town maar weinig veranderd. Het is een plek met kronkelende steegjes, drukke bazaars, moskeeën en grootse Arabische huizen. Toen en nu wedijveren de eigenaren met elkaar over de extravagantie van hun woningen. Deze concurrentie “strijd” heeft een unieke Zanzibari-stijl opgeleverd. Prachtig hout besneden deuren en kozijnen zijn hiervan echt een kenmerk. Op een verkenning door Stone Town komt u misschien wel 500 verschillende stijlen van dit handwerk tegen. U kunt uren dwalen door het labyrint van kleine straatjes en steegjes. Om elke hoek is er weer iets bijzonders te zien en de vele kleine winkeltjes nodigen u uit om leuke souvenirs te kopen. Sinds 2000 is Stone Town op de Werelderfgoed lijst van Unesco geplaatst.

Het merendeel van de huizen die u ziet zijn gebouwd in de 19e eeuw, toen Zanzibar één van de belangrijkste handelscentra in de Indische Oceaan was. De koraal van Zanzibar was een goed bouwmateriaal, maar erodeert ook gemakkelijk. Dit is te zien aan het grote aantal woningen dat in een slechte staat van onderhoud verkeert. Verschillende gebouwen zijn al gerenoveerd en de Stone Town Conservation Authority is opgericht om de coördinatie van de restauratie van de stad in goede banen te leiden zodat de pracht en praal van het oorspronkelijke Stone Town weer tevoorschijn komt.
Soms lijkt het dwalen door Stone Town net of u door een historisch museum loopt, maar de stad is een echte levende community. De mensen hebben hier hun dagelijkse leven en bezoekers wordt gevraagd hier rekening mee te houden. Als u graag mensen op de foto wilt hebben dan vinden zij het heel prettig als u dit even vraagt.


De Oude Apotheek (nu bekend als het Stone Town Cultureel Centrum) is een groot gebouw met vier verdiepingen met een set van decoratieve balkons. Het diende als een apotheek in de koloniale tijd, maar raakte in verval. Het is succesvol gerestaureerd en zeker een bezoek waard.

De markt is een geweldige plek om te bezoeken, zelfs als u niets wilt kopen. Het is een levendige plek waar alles onder de zon wordt gekocht en verkocht. Mensen brengen hun producten hier uit alle hoeken van het eiland en andere eilandbewoners kopen hier hun waren. Leuk om te zien zijn de felgekleurde 'khangas' (wikkeldoeken gedragen door de lokale vrouwen) en de veiling van goederen.

Livingstone's House is gebouwd rond 1860 voor Sultan Majid, en werd gebruikt door veel van de missionarissen en ontdekkingsreizigers als uitgangspunt voor hun reizen. Dr. David Livingstone woonde hier tot dat hij aan zijn laatste ontdekkingsreis door Afrika begon.

Het Peace Memorial Museum geeft een interessante kijk op de geschiedenis van Zanzibar. Het heeft hoofdstukken over archeologie, vroege handel, slavernij, paleizen, moskeeën, sultans, ontdekkingsreizigers, missionarissen, koloniale bestuurders, traditionele ambachten en huishoudelijke artikelen, postzegels, munten, vissen en de kruidnagelteelt.

Het House of Wonders is een zeer groot vierkant gebouw met meerdere verdiepingen, omgeven door rijen van zuilen en balkons en bekroond door een grote klokkentoren. Het werd gebouwd in 1883 als een ceremoniële paleis voor Sultan Barghash. Het was het eerste gebouw in Zanzibar met elektrisch licht en een lift. Het zal u niet verbazen dat dit gebouw 'Huis van Wonderen' werd genoemd door de lokale mensen, Beit el Ajaib. Vandaag is het nog steeds een van de grootste gebouwen op Zanzibar en een museum voor Swahili en Zanzibari kultuur.

Het Arabische Fort is gelegen naast het House of Wonders en werd gebouwd tussen 1698 en 1701 door de Busaidi groep van Omaanse Arabieren. Het is een groot gebouw met hoge, donkere bruine muren. Het fort is open voor bezoekers en  bevat diverse winkels en een openluchttheater.

Even ten noorden van Stone Town liggen de Mtoni Palace Ruins, ooit het grootste paleis van Zanzibar uit de tijd van Sultan Sayyid Said. Deze sultan verplaatste in het begin van de 19e eeuw zijn hoofdkwartier van Muscat naar Zanzibar. Destijds werkten hier meer dan 1000 mensen. Vanaf 1880 raakte het paleis in verval. De ruines die nu resten geven een goed beeld van de luxe van weleer (o.a. badcomplex) en dient als sfeervol decor voor openluchtconcerten en bruiloften.

Accommodaties in Stone Town:

The Swahili House ***+ – 22 kamers

The Swahili House is gelegen in het centrum van Stone Town. De 22 kamers zijn verdeeld over vier verdiepingen die uitkijken op een gezellige binnenplaats. Op het dakterras bevindt zich het restaurant en een gezellige bar. Op het dakterras is ook een jacuzzi aanwezig waar u heerlijk kunt genieten van het schitterende uitzicht over Stone Town en de Indische Oceaan. The Swahili House is een eenvoudig in een recent gerenoveerd pand. Swahli House heeft geen lift.Zanzibar Serena Inn **** - 51 kamers

Zanzibar Serena Inn doet denken aan de tijd van de sultans. Niet alleen is dit vijfsterrenhotel gevestigd in twee historisch gebouwen, van binnen ademt het Afro-Arabische sfeer met antiek houten meubels en mozaïeken tegelvloeren. Het hotel verzorgt dagelijks een gratis shuttlebus naar het schitterende privéstrand Mangapwani. Op het terras bij het zwembad heeft u uitzicht op de Indische Oceaan en de bedrijvijgheid op het water van langsvarende dhows. Absoluut een super locatie voor een sundowner drankje.Tembo House Hotel *** – 34 kamers

Tembo House ligt in het hart van het oude gedeelte van Stone Town. Het schitterende gebouw heeft in vroegere tijden verschillende functies gehad, waaronder het Amerikaans consulaat. Voor het hotel ligt de oude haven, waar nog steeds schepen aanlanden. Het hotel heeft 34 ruime kamers ingericht in Zanzibar stijl. Tembo House is eenvoudig en biedt een goede prijs voor een kamer en biedt samen met zuster hotel Dhow Palace een prima uitgangspunt voor een tocht door Stone Town.Beyt Al Chai ***+ – 6 kamers

Dit stadshotel ademt de sfeer van vroegere tijden. De immense deuren, trappen en imposante plafonds geven goed weer hoe men eeuwen terug in Stone Town heeft geleefd en gewoond. Vroeger was Beyt al Chai (vrij vertaalt 'thee huis') een ontmoetingsplaats en theehuis. Alle kamers zijn verschillend qua afmeting en indeling en in schitterende Swahili-stijl ingericht. De twee ‘Sultan Rooms’ vormen wel het paradepaardje. Op de begane grond ligt het Beyt al Chai restaurant welke u heerlijke gerechten zal serveren.Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie