Zanzibar

Zanzibar, een land beinvloed door handelaars

De naam Zanzibar roept een romantisch verleden op. Tot op zekere hoogte klopt dit ook.  Aan de oevers van deze eilandengroep  arriveerden  Assyriërs, Hindoes, Egyptenaren, Feniciërs, Arabieren, Chinezen, Maleisiërs en de Portugezen, allen zeilend op de moessonwinden. Vanaf deze kusten begonnen de grote Europese ontdekkingsreizigers Burton, Speke, Livingstone, Krapf, Rebman en Grant vervolgens hun beroemde ontdekkingsreizen naar de binnenlanden van Oost en Centraal Afrika, gevolgd door handelaren.

De minder romantische periode werd gevolgd door tijden van slavernij en uitbuiting. De eilanden zijn uitstekend geschikt voor de verbouw van specerijen en hiermee ontstond een levendige handel. Specerijen zijn nog steeds het grootste exportproduct. Toerisme is de andere economische motor geworden.

Politieke structuur

De laatste 50 jaar is er veel veranderd in de politieke structuur in Oost Afrika. Eind 1963 werd Zanzibar onafhankelijk en werd de Britse vlag gestreken. Het werd in 1994 samengevoegd met Tanganyika tot Tanzania. Mombasa dat toen nog onder Zanzibar viel, werd tot het grondgebied van het nieuwe Kenia verklaard. Hoewel Zanzibar nu onderdeel uitmaakt van Tanzania, heeft het een grote mate van zelfbestuur.

Geloof

De meeste inwoners van Zanzibar praktiseren het islamitische geloof die ook hun levenswijze en cultuur weerspiegelt. Moskeeën zijn heilige plaatsen en meestal niet te bezoeken voor niet-moslims. Tijdens de heilige maand Ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Er zijn ook christelijke kerken en hindoeïstische tempels met gebruikelijk diensten op zondag en op speciale gelegenheden. De bevolking telt ongeveer 1 miljoen mensen.

Infrastructuur en leven

Het leven op Zanzibar speelt zich met name af op het platteland en in Stone Town. De meeste mensen verplaatsen zich te voet,  per fiets of motor. Werk ligt meestal op korte afstand.  In de schaduw van een boom wordt veelal het boa-spel gespeeld. Er is weinig verkeer, eigenlijk alleen om goederen vanaf het producten voor de markt of export naar de haven van Stone Town te brengen. Zo af en toe rijdt er een bus voor het vervoer van de inwoners, lokaal zijn er winkels en scholen. Toeristen worden per minibus van de luchthaven naar de resorts vervoerd, autoverkeer is er bijna niet. Daardoor is het ontspannen reizen over de over het algemeen goede wegen van Zanzibar.

 

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie