Zanzibar

Reisinformatie van Zanzibar / Tanzania

Grensdocumenten

U heeft een geldig paspoort nodig dat bij uitreisdatum nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum voor Tanzania is verplicht en kost € 40,00 of US$ 50,00 per persoon. Het visum kan worden verkregen bij het Tanzaniaanse ambassade in uw land of bij aankomst op een van de internationale luchthavens van Tanzania (niet van toepassing voor alle nationaliteiten). Voor een visum aanvraag in Tanzania heeft u geen pasfoto of een kopie van een ticket nodig, voor aanvragen bij de ambassade wel.

Het adres van de Tanzaniaanse ambassade
Nederland
H.A. Van Karnebeeklaan 46
Amsterdam
Telefoon:  +31(0) 20 6416060
Fax: +31 (0) 20 180319158

België
Avenue Louise 363
B-1050 Brussel
Telefoon: (+32)-(0)264 06500
Fax: (+32)-(0)264 68026
Voor meer informatie over de ambassades klik hier

Geld

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. U kunt contant Euro’s of Amerikaanse Dollars meenemen deze op de luchthaven of bij uw hotel of lodge inwisselen voor Tanzaniaanse Shillings. Op veel locaties zoals bij accommodaties en souvenirwinkeltjes nemen ze ook graag Amerikaanse Dollars aan, uw wisselgeld krijgt u dan in Shillings tegen een creatieve koers. Op de meeste plaatsen zijn betalingen met een creditcard ook van harte welkom welkom. Op Zanzibar is het meestal gebruikelijk om bij het kopen van souvenirs af te dingen en het spel met de verkoper aan te gaan.

Vaccinaties

Wanneer u naar Tanzania reist is een Gele Koorts vaccinatie verplicht en is er een Cholera verklaring nodig als u vanuit een ander Afrikaanse land naar Tanzania reist. Verder wordt u dringend aangeraden de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen. Vergeet uw gele vaccinatieboekje niet op reis mee te nemen.
Voor meer informatie kijk op Gezond op Reis .

De volgende inentingen worden geadviseerd of zijn verplicht:
DTP (Difterie, Tetanus en Polio), Gele koorts (verplicht), Hepatitis A, Buiktyfus. Tevens wordt ook steeds vaker geadviseerd om voorzorgsmaatregelen tegen Hepatitis B te nemen. Het merendeel van Tanzania wordt gezien als malariagebied. De aanbevelingen kunnen wijzigen en het is belangrijk om een specialist te contacteren voor de beste middelen die voor u van toepassing zijn.

Het beste om malaria te voorkomen is ervoor te zorgen dat u niet gestoken wordt, daarom is een goede protectie belangrijk. Wij adviseren u een goede anti-muggen stift, spray of lotion mee te nemen met een hoog DEET percentage.  Bij de reizen die wij voor u organiseren hoeft u geen klamboe mee te nemen, tenzij dit specifiek anders vermeld staat.

Tijdsverschil

In de zomertijd is er 1 uur tijdsverschil met Zanzibar. In de winter is het 2 uur later dan in België en Nederland.Kleding

Op Zanzibar kan het best warm zijn. Overdag raden we aan om luchtige, katoenen kleding te dragen en na zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met de muggen. Als u ergens een bezoek brengt of rondloopt door een dorpje, zorg dan dat uw schouders bedekt zijn en dat u niet te korte kleding draagt. Een goede zonnebril is onmisbaar, een hoed of pet is aan te bevelen.

Communicatie

Internet: Tanzania is een land waar op veel plaatsen internet beschikbaar is en ook in het dagelijkse leven is het net al behoorlijk geïntegreerd. Diverse accommodaties hebben een internetfaciliteit, maar de snelheid laat soms wel te wensen over. Ook Wifi heeft zijn intrede gedaan in verschillende resorts. Bellen: in Tanzania zijn er 3 verschillende netwerken (Safaricom, Zain en Orange) welke samen een behoorlijk sterk netwerk in Tanzania hebben gecreëerd. Daarnaast treft u netwerken van Vodacom en Zantel aan. U kunt bij aankomst eventueel een simkaart kopen met een beltegoed, zodat u binnen Oost-Afrika goedkoop kunt bellen. Wanneer u vanuit Tanzania naar het buitenland wilt bellen dan is dat behoorlijk duur. De hotels waar u kunt bellen rekenen hoge tarieven en u kunt vaak beter met uw eigen mobiele telefoon naar huis bellen (maar houdt u er rekening mee dat ook dit vrij kostbaar is).

Eten en drinken

Voedsel en water zijn in Tanzania soms minder betrouwbaar dan u waarschijnlijk gewend bent. Door iets meer op te letten dan u in het normale dagelijkse leven misschien gewend bent kunnen veel vervelende dingen voorkomen worden. Vermijd het drinken van leidingwater en wees voorzichtig met het gebruik van ijsklontjes. Gekookt water en water dat in verzegelde flessen verkocht wordt kunt u prima drinken. Het is belangrijk om veel te drinken, met name in droge/hete gebieden. Africa Miracles biedt u echt alleen kwaliteit en bij de accommodaties waarin u overnacht kunt u veilig genieten van het aangeboden eten en drinken. Natuurlijk kan het geen kwaad om iets meer op te letten, maar het grote genieten staat op nummer één.

Fotografie en video

Een reis door Oost -Afrika is een kennismaking met een andere cultuur en bevolking. U wilt dit ongetwijfeld vastleggen op foto of video. Soms wordt dit echter als storend ervaren door de lokale bevolking. Het tonen van respect, een niet al te opdringerige opstelling en vragen of een foto gemaakt mag worden voordat u de camera te voorschijn haalt, schept veel 'goodwill'. Het contact met de bevolking betekent dan meer dan alleen maar 'plaatjes schieten'. U kunt de batterijen van uw apparatuur op de meeste plaatsen opladen, maar houdt er rekening mee dat een aantal accommodaties slechts beperkt stroom heeft en dat de stroomspanning daarvan flink kan fluctueren.

Voltage

De accommodaties op Zanzibar hebben een netspanning van 220-240 volt. De netspanning kan sterk wisselen, dus wees voorzichtig met gevoelige apparatuur. Daarnaast heeft u een driepotige stekker nodig. Wanneer u deze nog niet heeft kunt u het beste een wereldstekker aanschaffen. Deze kunt u wereldwijd gebruiken.

Fooien

Het is in Tanzania zeer gebruikelijk om iemand te belonen met een goede tip, maar natuurlijk alleen als de persoon dit volgens u ook verdiend heeft. De salarissen liggen in Tanzania relatief erg laag en wat voor u misschien een kleine fooi is kan een groot bedrag voor de ontvangende persoon zijn. Voor iemand die bijvoorbeeld uw koffer naar uw kamer brengt is een beloning van tussen de TSH 50 en 100 zeer gewaardeerd. In een restaurant is het achterlaten van een tip van rond de 10% van het totale bedrag gebruikelijk. Wanneer u in een accommodatie verblijft waar alles inclusief is dan kunt u vaak gebruikmaken van de tipbox. Ook hier geldt weer dat een tip als beloning moet worden gezien en dat u zelf het bedrag bepaalt, maar een richtlijn is ongeveer tussen de US$ 5 en 10 per persoon per dag. Eventueel kunt u een bepaald persoon nog iets extra’s toestoppen bij een uitmuntende prestatie.

Ik wil meer informatie

Ik wil meer informatie